Test

Bon Iver - For Emma, Forever Ago

Bon Iver, som forøvrig er fransk for god vinter, er soloprosjektet til Justin Vernon. Kanskje ikke veldig kjent for noen, men en veteran på indie-scenen i Wisconsin. Justin Vernon låste seg inn i en jakthytte midt på vinteren langt inni Wisconsins ødemark. Han gikk rett og slett lei den moderne sivilisasjonen og bandprosjekter som aldri kom noen vei, ryktet sier også at han fikk hjertet sitt knust. De tre månedene han tilbrakte med å stirre på mennesketomme landskap brukte han også til å mekke debutalbumet ”For Emma, Forever Ago”.

Følelseladet

Ja, det er litt sutrete. Men det klarer Justin Vernon å ro i land vakkert og godt.
Ja, det er litt sutrete. Men det klarer Justin Vernon å ro i land vakkert og godt.

Dette albumet ligger det mye følelser og hardt arbeid bak. Her har du en hjerteknust gitargutt som låser seg inne i en hytte, langt fra sivilisasjonen. Alt han har med seg er gitaren og en båndopptaker. Man kan merke isolasjonen, og platen byr på ettertanke, savn og sorg. Når man i tillegg har en slik stemme som Justin Vernon har, kan det jo ikke annet enn å bli bra.

”For Emma, Forever Ago” ble egentlig utgitt av ham selv i 2007, men så dukket Jagjaguwar opp og gav den ut på nytt i USA i mars 2008. Dette er en plate som skal holde deg med selskap på kalde vinterkvelder du kanskje tilbringer på hytta di. Når den nå endelig kommer ut her til lands er vinteren og sommeren står for tur. Men betyr det at man absolutt ikke kan høre på denne plata, siden det knallvarme været er rett rundt hjørnet? Nei, det er bare å snurre plate, ”For Emma, Forever Ago” er like fin uavhengig av årstiden.

Triste greier

Følelseladet musikk fra Bon Iver, eller Justin Vernon som han egentlig heter.
Følelseladet musikk fra Bon Iver, eller Justin Vernon som han egentlig heter.

Plata starter meget bra med Flume og den bare fortsetter å være bra etter det. Flume er kanskje den vakreste åpningslåta undertegnede har hørt på en stund. Gjennom hele plata får vi gleden av høre den følsomme stemmen til Justin Vernon sammen med hans enkle gitarspill. Gutten har den flotte egenskapen å lage enkle, vanedannende melodilinjer. For selv om dette er ett typisk sutrealbum og en av de tristeste platene på en stund, så er det samtidig noe utypisk med den. Må ikke kun deppe når man hører på "For Emma, Forever Ago", den funker like bra til en kosestund med sin bedre halvdel, gjerne med ett glass god rødvin i hånden.

Hvis undertegnede skal sammenligne dette med noe annet, så må det bli Iron & Wine. Liker du Iron & Wine så liker du Bon Iver, så enkelt er det faktisk. Det er ikke greit å trekke frem noen enkeltlåter på denne plata, alle låtene er på hver sin måte fine og avslappende. Men undertegnedes favoritter blir Skinny Love, Blindsided og Creature Fear. Plata er fint balansert med kun ni spor, det er hverken ett spor for mye eller lite. Til slutt blir det hele herlig avsluttet med at man hører Justin Vernon legge fra seg gitaren og beveger seg vekk fra båndopptakeren i en hytte langt ute i Wisconsins ødemark.

Konklusjon

Dette er ikke den beste plata gjennom tidene og vil neppe forandre livet til de som kommer i besittelse av den. Men på sitt beste og innenfor sin genre finner man Bon Iver i toppsjiktet. Dette er rolig og avslappende musikk som skal nytes. Er du fortsatt litt usikker på musikken er nevnte Iron & Wine ett fint bilde på akkurat den type musikk du får servert på ”For Emma, Forever Ago”. Justin Vernon viser på sitt debutalbum at han har talent og kan nå veldig langt.

Bon Iver For Emma, Forever Ago   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen