Boksen du ikke kan være foruten

Glem den gamle videoopptakeren med VHS-kassetter, grumsete bilder og håpløs forhåndsprogrammering. Nå rykker den digitale videoopptakeren inn i stuen. Den er et funn for deg som ikke alltid har tid til å se TV-programmene akkurat når de sendes. Selv om teknologien stadig forbedres, bør du skaffe deg en med det samme. Du kommer ikke til å angre!
Her er de forskjellige typene:

HDD-/DVD-opptaker: Disse opptakerne er svært enkle å ta i bruk, og fungerer også som DVD-spillere. Innebygd pausefunksjon tar opp direktesendte programmer og ”forsinker” dem til senere på kvelden. Programmene tas opp på harddisk med mange timers kapasitet. Senere må opptakene slettes eller kopieres over til blanke DVD-plater. HDD-/DVD-opptakerne mangler EPG (elektronisk programguide) med liste over TV-programmene, men det er likevel enkelt å ”programmere” opptak. Det er disse opptakerne vi anbefaler til ”folk flest”.

DVD-opptaker: Rene DVD-opptakere bruker bare blanke DVD-plater til å ta opp TV-programmer. De er mye billigere enn opptakere med både hardisk og DVD. Til gjengjeld rommer DVD-platene bare en brøkdel av harddiskene, og du må alltid passe på å ha en tom DVD-plate i huset. Pioneer DVR-230S (ca 1000 kr) kan ta opp henholdsvis 1 og 2 timer med beste/nest beste opptakskvalitet på en enlags DVD-plate. Vi anbefaler heller å velge en opptaker med harddisk.

HDD/DVD/VHS-opptaker: Hvis du har en stor samling av kjøpefilm og egne videoer på videokassetter, kan du trenge en kombinert DVD-/VHS-opptaker. Den kan avspille begge deler, og redigere og kopiere de gamle videokassettene til DVD. Sony SLV-D993P (1500 kr) er en slik kombiløsning. Noen opptakere kombinerer både harddisk, DVD og VHS i samme boks, som Pioneer DVR-RT602H (3700 kr).

Harddisktuner: Parabol- og kabel-TV-leverandørene tilbyr digitale satellitt-/kabel-tunere (mottaker med dekoder og dekoderkort) med innebygd harddiskopptaker og tilgang til elektronisk programguide (EPG). Viasat+ er en slik løsning (120 GB harddisk, dobbel tuner, to parabolhoder, og abonnement på Viasat Gull) til 3000-4000 kr. Harddisktunerne må tilkobles en ekstern DVD-opptaker/-spiller for å kunne kopiere og avspille DVD-plater. Harddisktunere med HDMI-kontakt kommer først neste år.

Altmuligboks: Kiss DP-558 (fra 3000 kr) med 200GB HDD-opptaker er en slags missing link mellom PC og TV. Opptakene programmeres med EPG som hentes fra Internett. Kiss håndterer alle slags formater, men krever litt PC-fikling for å få alt til å virke. Med Kiss kan du bruke DVD-stasjonen i PC-en til å kopiere og avspille DVD-plater.

Media Center PC: Windows Media Center PC (fra ca 10 000 kr) eller HTPC (Home Theater PC) er en spesiell PC som bruker flat-TV-en som skjerm, og som fungerer både som PC, TV-mottaker og HDD/DVD-opptaker med EPG fra Internett. PC-en kan selvfølgelig også avspille musikk, bilder og film som er lagret i PC-en.

Alt i ett-TV: Noen flatskjermer har innebygd harddiskopptaker, og noen har også innebygd Media Center PC. Med en slik løsning blir det færre bokser og ledninger i stua, men du kan risikere sjenerende viftestøy fra skjermen. Dessuten er det vanskelig å oppgradere PC-komponentene når det f.eks. kommer en raskere prosessor.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen