Bmenu

Å surfe på internett med enkle mobiltelefoner er som regel ikke morsomt, siden nettsidene overhodet ikke er tilpasset de små skjermene. Bmenu er en tjeneste som lover å gjøre det enklere å surfe på nett, selv med telefoner uten avansert nettleser.

Tjenesten, som er laget av gründer Bjørn Holte, krever ingen installering på telefonen. Det eneste du trenger å gjøre er å taste inn adressen http://bmenu.mobi i mobilens nettleser.

Ved å bruke denne siden som utgangspunkt for all surfingen din med mobilen, skal du kunne oppnå flere fordeler, som...

...raskere surfing

Tjenesten rensker alle nettsider for "unødvendig" innhold, som for eksempel deler av nettsiden du ikke har behov for å se. Resultatet skal bli kortere ventetid før du får nettsidene opp.

...enklere surfing

I stedet for at du får hele nettsiden opp som i andre nettlesere, gir Bmenu deg stort sett bare menyen til en nettside når du først navigerer inn på siden. Fra menyen kan du navigere deg videre til den innholdskategorien som interesserer deg. Slik slipper du å lete deg gjennom en lang nettside før du finner kategorien du vil ha. Vi ser for oss at dette kan komme til stor nytte når du surfer på for eksempel nettaviser.

Bmenu krymper og tilpasser også nettsiden til mobilskjermen din, litt på samme måte som Opera Mini gjør. Alt innholdet blir lagt etter hverandre vertikalt, slik at du aldri behøver å navigere bortover en nettside.

...billigere surfing

Siden tjenesten fjerner alt overskuddsinnhold på nettsidene du surfer på, lastes det også ned mindre data til mobilen din. Siden de fleste betaler per MB med data som lastes ned til mobilen, kan derfor regningen synke betraktelig ved å bruke programmer som Bmenu og Opera Mini.

Vi har testet tjenesten med Sony Ericsson W890i og Nokia N79.

Hovedmenyen til Bmenu. (Alle foto: Silje Gomnæs)
Hovedmenyen til Bmenu. (Alle foto: Silje Gomnæs)
VG Netts Bmenu-meny.
VG Netts Bmenu-meny.
Toppen av Bmenus Amobil-meny.
Toppen av Bmenus Amobil-meny.
Ett hakk videre i Amobil-menyene.
Ett hakk videre i Amobil-menyene.
Yr er en av nettsidene som vises i normal versjon til tross for Bmenu.
Yr er en av nettsidene som vises i normal versjon til tross for Bmenu.

Egen hovedmeny

Det første som skjer når du taster inn http://bmenu.mobi i nettleseren på mobilen, er at du kommer til Bmenus hovedside. Siden er svært enkel, og inneholder et adressefelt og rader med nettsidekategorier, som nyheter, sport, underholdning og så videre.

Ved å klikke på en av kategoriene, for eksempel nyheter, får du opp en liste over snarveier som allerede er lagt inn i Bmenu. Her finner du de største og mest populære nettstedene.

Du har imidlertid ikke mulighet til å legge til egne nettsider i kategoriene. Men sider du har besøkt vil legge seg som snarveier ovenfor de faste kategoriene, slik at du slipper å taste inn adressen til favorittsidene dine gang på gang.

Henter bare menyene

Vi velger å åpne VG Nett fra snarveismenyen. Det som da skjer, er at VG.no ikke lastes på vanlig vis, men at Bmenu i stedet henter frem VG Netts hovedmeny med nyhetskategorier. Dette går nokså kjapt, i hvert fall langt kjappere enn om vi skulle lastet hele VG.no ned til mobilen.

Vi velger kategorien Innenriks, og kommer da til VG Netts nyhetsside for innenriksnyheter. Denne siden lastes i sin helhet, men er krympet til å passe mobilskjermen din.

Med W890i får du øverst på siden, før selve nettsiden starter, tre valg av Bmenu: Gå til første sak, Gå til menyen og Gå til høyrespalten.

Bmenu har altså hentet informasjon om hvilke menyer og spalter VG Nett har på den siden, og deretter laget snarveier av dette. Dette fungerer veldig bra, og vi ser for oss at det er lett å bli storbruker av disse snarveiene.

Klikker du på Gå til første sak, kommer du rett til stedet på siden hvor selve nyhetene begynner. Siden Bmenu som nevnt tilpasser sidene til skjermen din, er disse nyhetene oversiktlige og lette å lese.

Krymper ikke sidene

På N79 får du imidlertid bare se samme tre valgene noen få sekunder, før hele nettsiden lastes som en vanlig nettside med navigering både nedover og bortover. Poenget blir altså da borte, når siden ikke blir krympet.

Dette skjer med alle nettsidene vi prøver å laste. Sidekrymperen fungerer altså ikke på den avanserte telefonen.

Går du tilbake til Bmenus menyer, finner du en knapp øverst til høyre som leder deg rett tilbake til Bmenus startside.

Her er vi tilbake til det tidligere nevnte søkefeltet, hvor du kan skrive inn adressen til hvilken som helst nettside du vil besøke. Denne snarveien er veldig praktisk.

Amobil blir kaos

Det er imidlertid ikke alle nettsider som ser like bra ut etter at de har vært gjennom Bmenus sidekrymper. Www.amobil.no blir for eksempel forvandlet til en estetisk katastrofe, med bokstaver oppå hverandre og vilt kaos.

Et annet nettsted som ligger i Bmenus egne kategorier, er www.yr.no. Også her blir siden noe kaotisk, men etter litt blaing nedover finner du etter hvert frem til været på stedet du vil vite mer om.

Det er riktignok langt fra så lekkert og oversiktlig som hvis du surfer via en PC, men heller ikke så ubrukelig som det kunne blitt med en vanlig mobilnettleser.

God tjeneste

Alt i alt synes vi Bmenu er en halvgod tjeneste. At den gjør surfing raskere og billigere taler til dens fordel. Vi savner imidlertid muligheten til å lage egne nettsidekategorier. Det er heller ikke bra at tjenesten noen ganger gir deg den vanlige nettsiden i fullversjon og andre ganger den krympede Bmenu-versjonen. Tjenesten fungerer altså best på "utvalgte" nettsider.

Bmenu finnes for øvrig også som et tillegg til Firefox og Internet Explorer hvis du vil prøve tjenesten på PC. Dette kan lastes ned fra tjenestens nettsider.

Vil du teste Bmenu på mobilen? Tast http://bmenu.mobi inn i nettleseren og du er i gang.

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen