Blyanttriks omgjør nForce4 Ultra til SLI

Nettstedet Anandtech har utført et stykke nybrottsarbeid. Det hele startet med at MSI viste frem et nForce4 Ultra-kort med to PCIe-slotter for grafikkort (PCIe x16 og x4). Kortet fungerte med en slags semi-SLI-løsning, og kunne vise til omtrent 90% av ytelsen til konvensjonelle SLI-oppsett.

Naturlig nok var ikke NVIDIA så begeistret for dette. nForce4 Ultra er et billigere brikkesett enn nForce4 SLI. Resultatet ble at nye nForce-driverne sjekker en ID på brikkesettene, og hvis Ultra-brikkesettet oppdages, så støttes ikke SLI.

På CES 2005 viste DFI frem to hovedkort basert på nForce4 Ultra og nForce4 SLI, basert på nøyaktig samme samme PCB-design. Den eneste tilsynelatende forskjellen var bruken av brikkesett. Begge kortene hadde to PCIe-spor for grafikkort.

Nybrottsarbeid
Anandtech la så sammen to og to. Det viser seg å være mulig å aktivere SLI på nForce4 Ultra-kort, med to PCIe-grafikkporter. Konseptet går helt enkelt ut på å trekke en blyantstrek mellom to punkter på selve nForce4-brikken. Når dette er gjort, "lures" NVIDIA-driverne til å tro at det stitter et nForce4 SLI-brikkesett i systemet.

Ytelse
Anandtech greide å kjøre SLI-oppsett på nForce4 Ultra-kortet fra DFI i x16/x2-modus. Oppsettet ble testet mot et konvensjonelt nForce4 SLI-oppsett med SLI i x8/x8-modus. Resultatene var svært bra. I Doom 3 og Half Life 2 lå x16/x2-løsningen litt bak, men i Far Cry var det den modifiserte løsningen som faktisk hadde best ytelse.

Enkelt å utføre
Det som helt klart er spennende er å se hvordan dette enkelt kan gjøres. Forskjellen mellom de to brikkesettene er tydligvis mer eller mindre fraværende. Dette er i og for seg ikke noe nytt. Ved å produsere helt like brikker kan man spare mye i produksjonskostnader. I dette tilfellet synes den eneste forskjellen å være at en bro var kuttet.

Derimot er det ingen garanti for at dette trikset virker på andre hovedkort enn DFIs. Det spesielle for DFI sitt nForce4 Ultra-kort, er som nevnt at selve PCB-designet på kortet er helt identisk med SLI-utgaven.

For de som liker å mimre litt om tidligere blyanttriks, vil vi anbefale en titt på hva man kunne få til på de gode gamle Athlon- og Duron-prosessorene her.

Eventuell modifisering av denne typen gjøres på eget ansvar, og kan føre til defekte komponenter og bortfall av garanti.

(Kilde: Anandtech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen