btart

Bluetooth fyller ti år

Bluetooth-høydepunkter

1998: Bluetooth Special Interest Group (SIG) blir grunnlagt av fem selskaper: Ericsson, Nokia, Intel, IBM og Toshiba.
1999: Bluetooth 1.0 blir lansert.
2000: Verdens første Bluetooth-telefon blir annonsert: Ericsson T36. Modellen blir deretter kansellert like før den skulle kommet på markedet. Den første Bluetooth-modellen i butikkhyllene blir Ericsson R520.
2001: Printere, laptoper, og håndfrisett for bil med Bluetooth ser dagens lys.
2002: Det dukker opp GPS og digitalkamera med Bluetooth-støtte. Antall Bluetooth-produkter runder 500.
2003: MP3-spiller med Bluetooth blir lansert. Det selges nå over én million Bluetooth-produkter hver uke. Bluetooth 1.2 blir ferdig.
2004: Bluetooth 2.0 blir ferdigutviklet. Antall solgte Bluetooth-produkter er tredoblet siden forrige år.
2005: Antall solgte Bluetooth-produkter runder fem millioner i uken. Bluetooth SIG har over 4000 selskaper på medlemslisten. Solbriller med teknologien innebygd dukker opp.
2006: Eksplosiv utvikling i solgte Bluetooth-produkter, det selges nå ti millioner i uken, dobbelt så mye som fjoråret. Klokker og bilderammer med Bluetooth kommer på markedet.
2007: Siden oppstarten med fem selskaper som medlemmer, har Bluetooth SIG vokst til 9000 medlemmer. Første TV med Bluetooth blir lansert.
Bluetooth 2.1 blir annonsert.

Kilde: Bluetooth.com

Bluetooth er i dag den mest utbredte standarden for trådløs overføring av data mellom bærbare enheter, og omtrent alle mobiltelefoner i mellomklassen og oppover har teknologien under panseret.

Nå er det ti år siden Ericsson, Nokia, Intel, IBM og Toshiba la ned våpnene og satte seg ned for å lage en felles, trådløs overføringsstandard beregnet på korte avstander.

Hvorfor Bluetooth?

Inspirasjonen som førte til Bluetooth-navnet ble hentet fra vikingkongen Harald Blåtands strabaser på 950-tallet, da han samlet Norge og Danmark til ett rike.

Blåtand ble direkte oversatt til Bluetooth, og brukt som navn på teknologien som skulle foréne alle mobiltelefoner ved å gi dem samme "overføringsspråk".

Ikke bare mobiltelefoner

Selv om mange først og fremst forbinder Bluetooth med mobiltelefoner, er dette langt fra den eneste produktgruppen som er utstyrt med teknologien. I dag finner du Bluetooth i alt fra hodesett, klokker, musikkspillere og datamaskiner, til GPS-er, leketøy og klesplagg.

Det er lett å forstå hvorfor Bluetooth har hatt så stor suksess. Før teknologien kom på banen var det stort sett infrarøde signaler som ble brukt til trådløs overføring av data. Bluetooth er en langt raskere overføringsstandard enn infrarød, og krever heller ikke at det er klar sikt mellom elektronikken som skal "snakke sammen". Bluetooth er også langt mer sosial enn sin infrarøde lillebror, og kan snakke med en drøss forskjellige enheter – samtidig.

Siden 1998 har teknologien eksplodert i utbredelse, og i dag selges det godt over ti millioner Bluetooth-produkter i forskjellige varianter hver eneste uke. De fem initiativtakerne har i dag vokst til en organisasjon bestående av over 9000 medlemsselskaper. Vi ser frem til utviklingen de neste ti årene!

(Kilder: Bluetooth SIG)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen