Blu-ray vs. HD DVD

Annonsør­innhold
Les hele saken »

AACS

En ting som vært litt omtalt i det siste er Advanced Access Content System (AACS), eller DRM-en som vil være inkludert i alle film- og i både Blu-ray- og HD DVD-formatene. Bak denne står Disney, Intel, Microsoft, Matsushita, Warner Brothers, IBM, Toshiba, og Sony.


Blu-Ray vs. HD DVD

Retten til kopier

I forhold til Content Scrambling System (CSS), som utgjør beskyttelsen på DVD-filmer, er AACS temmelig strengt på hva du kan gjøre og ikke. AACS gir hver avspiller unike krypteringsnøkler pr. avspiller. Brukeren vil ha lov til å lage såkalte låste kopier, såkalte 'Mandatory Managed Copies', men disse vil være bundet til avspilleren de ble kopiert fra.

Det vil også være mulig for selskapene å blokkere muligheten for å lage kopier. Siden krypteringsnøklene er unike pr. spiller, har AACS muligheten for å oppdatere krypteringsnøklene gjennom framtidige media og filmer som man putter inn. Dette betyr at manipulerte spillere som omgår AACS kan blokkeres, hvis kopiene kan spores tilbake til din unike spiller.


Blu-Ray vs. HD DVD

Med andre ord går AACS en god del lenger enn tidligere DRM-teknologier som DVD-ens CSS og musikk-CD-ens Copy Control. AACS beskytter innholdet på en måte som gir rettighetshaveren langt mer makt over materialet enn hva som er tillatt i den norske åndsverkslovgivningen.

Avspillerprogrammer

AACS har også konsekvenser for hvem som skal få lov å utvikle avspillere. Gjennom Digital Millennium Copyright Act (DMCA) ble det illegalt å bryte en hver form for kryptering i USA. Dermed kan formatforvalteren effektivt hindre frivillige utviklere adgang til å utvikle avspillere, men også bestemme hvem som skal få kjøpe lisens til å utvikle avspillere.

Overført til PC-verdenen hadde det betydd at kopisperrede CD-er ikke bare ville vært ulovlig å rippe, kopiere og spille av med f.eks. WinAmp, men faktisk at det å utvikle WinAmp til slik programmet er i dag ville vært illegalt i seg selv.

Det er dermed opp til filmbransjen om det vil bli utviklet tredjeparts avspillere for PC-plattformen, og open source-utviklere vil ikke kunne bidra siden AACS ikke vil tillate at kildekoden offentliggjøres. De åpne Linux-distribusjonene vil dermed i praksis ikke kunne spille av HDTV-materiale.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen