Blu-ray vs. HD DVD

Laseren og mediet

Det er både likheter og forskjeller ved de to formatene. Dessverre ser forskjellene ut til å være såpass uoverkommelige at det vil ta lang tid før vi ser spillere som kan spille av begge formatene.

Blå laser
Blå laser

Laseren

Både HD DVD og Blu-ray benytter en blå kortbølgelaser med brennvidde på 405 nm. Til sammenligning er DVD-ens og CD-ens røde laser på henholdsvis 650 nm og 780 nm. Dataene på optiske medier lagres med få unntak i et sammenhengende spor, skrevet som lang en spiral fra innerst til ytterst på platen. Når brennvidden er smalere, blir sporet lenger, og man får plass til mye mer data.

Selv om brennvidden er den samme for begge formater, er det en forskjell på vinkelen laseren opererer i på mediet. Blu-ray leser og skriver i en "skarpere" vinkel, og dette er hovedgrunnen til at enkeltlags Blu-ray-disker kan lagre mer data en enkeltlags HD-DVD-disker.

Diskene

Utenpå minner diskene om CD-er og DVD-er. Diameteren er 120 mm, og tykkelsen er ca. 1,2 mm. Dermed passer både Blu-ray og HD DVD inni hverandres spillere, og i DVD-spillerne som vi har i dag.

HD DVD bruker samme plasttykkelse som CD og DVD, 0,6 mm, og et gjennomsiktig plastlag over dette som også er 0,6 mm. Blu-ray lagrer derimot dataen i et plastlag med en høyde på 1,1 mm. Dette betyr at den fysiske lagringsplassen er nesten dobbelt så tykt som tidligere disker, men at tykkelsen på beskyttelsen er redusert til 0,1 mm. Et spesielt belegg, kalt Durabis, skal hindre riper og slitasje. Det gjenstår å se om det er lettere å lage riper i en Blu-ray-plate enn i en HD DVD-plate.

Men, tykkelsen på lagringsmediet har i hvert fall en fordel: Utviklerne bak Blu-ray-standarden påstår at plasttykkelsen gjør at Blu-ray kan utvides til å takle både fire- og åtte-lags lagring, med henholdsvis 100 og 200 GB kapasitet. TDK har allerede lansert en prototype med fire lag, men det er usikkert når eller om denne vil komme i salg.

HD DVD blir uansett ikke mer enn tolags, noe som vil gi støtte for lagring opp til 30 GB. Dette høres kanskje lite ut i forhold til Blu-ray, men har også en sentral fordel: Både spillere, brennere og medium vil være mye billigere å produsere. De aller fleste filmer vil få plass på en 30 GB-plate.

Det er også planlagt skrivbare Blu-ray-plater med 8 cm. størrelse, som f.eks. kan brukes direkte i håndholdte kameraer. Disse vil til å begynne med ha en lagringskapasitet på 15 GB.

Oppsummering

Selve spesifikasjonene til formatene er, på tross av noen likheter, så forskjellige at det er tvilsomt at vi vil få se spillere som støtter lesing og skriving av begge typene med det første.

En løsning som vil det mulig å spille av og brenne begge formatene, er å inkludere tre ulike lasere i hver spiller – både HD-DVD og Blu-ray må uansett ha to ulike lasere for å være bakoverkompatible med CD og DVD.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen