Blu-ray vil ha kort levetid

Forrige uke takket Toshiba for seg i kampen om det ledende HD-formatet.

Sony var godt fornøyd med å ha vunnet kampen, men det er usikkert om deres Blu-ray format vil leve veldig mye lengre.

Kun en overgang
Filmbransjen selv er nemlig klare på hva de anser som fremtiden innen film i hjemmet. De mener digitaliserte filmer for nedlastning vil bli fremtidens medium nummer en. Sånn sett vil Blu-ray kun bli en overgangsfase.

- Vi kan bruke HD-disker for å trene kundene i å ta i bruk digitale medier, men det vil kun være som en overgang. Nedlastbart materiale vil komme, men kundene vil komme fortere inn i prinsippet med video-on-demand om de eier en HD-spiller, sier Dan Silverberg, sjef for Warner Blos sin satsning på digitale medier, ifølge Cnet News.

Fysiske filmer forsvinner
Eksperter mener Blu-ray vil være den siste store fysiske lagringsformatet folk vil kjøpe film på. Etter hvert som filmene kjøpes og lastes ned via nett vil det fysiske aspektet forsvinne.

Foreløpig er det kundenes vaner og ikke minst begrensninger på nettlinjene som bremser salget av nedlastbar film. Men både vanene og nettlinjene vil forandre seg dramatisk innen få år. Blu-ray vil neppe få like lang levetid som DVD-formatet til nå har hatt.

Siden 2004 har markedet for kjøp og leie av DVD og HD-film sunket årlig. Det lå i 2004 på 24,5 milliarder dollar i USA. Ifølge Digital Entertainment Group ble det i 2007 kjøpet og leid fysisk film for 10 milliarder dollar mindre enn den gang.

Billigere HD-DVD
Om du derimot ikke kan vente på at nettlinjene utbedres slik at du kan få lastet ned filmer i HD-format er det uansett gode nyheter i markedet. Microsoft vil dumpe prisen på sin eksterne HD-DVD-spiller for Xbox 360. Den nye prisen vil bli på 265 kroner.

Om den blir så billig her i Norge er derimot usikker. Microsoft Norge opplyser Teknofil om at vi nok utvilsomt vil se noen endringer i markedet men når disse kommer var ikke klare.

I dag koster en slik ekstern spiller 1500 kroner i Norge. Denne prisen bør du nok spare deg for å betale.

Bytter inn din HD-spiller
I Japan har noen butikker derimot gått drastisk til verks for å glede kundene. Elektronikkforhandleren Edion vil nemlig tilby kunder å bytte inn HD-DVD-spillere de har kjøpt mot nye Blu-ray-spillere, melder de i pressemelding ifølge Gizmodo.

Vel og merke mot et mellomlegg. Prisen for dette mellomlegget er derimot ikke oppgitt. Om noen norske butikker vil gå like drastisk til verks tviler vi på, men et prisfall på både HD-DVD-spillere og filmer vil vi nok utvilsomt se.

Les også:
HD-DVD eventyret er over
.
Klar for røverkjøp?

Er Blu-ray bedre enn HD-DVD?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen