Blu-ray selger mer enn DVD

Med stadig flere flatskjermer rundt om i de norske hjem, melder interessen for høyoppløst materiale seg. Blu-ray-spillere kan gi deg opptil fem ganger så mange punkter i bildet som en vanlig DVD-spiller.

Tall viser at Blu-ray har solgt vesentlig bedre enn forgjengeren DVD, de to første årene etter lansering. Det nye formatet har solgt hele ti ganger så mye i antall, og Playstation 3 trekker mye av lasten.

Allerede en større suksess
Om man regner de to første årene av Blu-ray og DVD, henholdsvis 2007 og 2008 mot 1997 og 1998, har Blu-ray solgt vesentlig bedre enn DVD. I perioden fra 2007 til 2008 er det blitt solgt totalt 150 000 spillere med Blu-ray-mulighet i Norge, inkludert Playstation 3.

DVD på sin side har en mer moderat statistikk, og solgte i perioden 1997 til 1998 kun 12 000 enheter. Men etter elleve år på markedet har fortsatt DVD en dominerende posisjon med rundt 3,5 millioner totalt solgte enheter. Da er ikke Playstation 2 eller DVD-avspillere medregnet. Disse tallene er hentet fra Elektronikkbransjen.Playstation 3 bidrar mye

Sammen med introduksjonen av Blu-ray-teknologien ble Playstation 3 lansert samme år, og den har vært et vesentlig tilskudd i de høye salgstallene, av den høyoppløste teknologien. Apparatet ble første konsollen her til lands med Blu-ray-teknologi.

I tall hentet fra Release.no var det blitt solgt i overkant av 108 000 eksemplarer av konsollen ved utgangen av 2008. Ifølge Finn Robøle i Nordisk Film Distribusjon, avd Interactive, håper selskapet å runde 200 000 solgte konsoller totalt i løpet av året.

Fortsatt dalende salg
Tiltross for at Blu-ray selger mer enn noen sinne, ser tallene fra salg av filmer ikke positive ut. Selve andelen Blu-ray-filmer er nær doblet i forhold til fjoråret, men totalsalget av alle typer filmer faller stadig.

Ifølge Release.no sine tall viser utvikling i salget en nedgang hittil i år på 5,5 prosent. Foreløpig ligger årets salg til å bli det laveste på fem år. Selv om det økende Blu-ray-salget bidrar til å bremse fallet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen