Blu-ray og mobiler klare vinnere

I vår bransje gikk det faktisk ganske merkbart nedover, ifølge Stiftelsen Elektronikk bransjens omsetningstall for 2009. Det er også å forvente i og med at vi har hatt en generell nedgang i økonomien i 2009. Noen lyspunkter var det imidlertid. PC-bransjen opplevde en nedgang på kun to prosent. Det som ble solgt viste en klar overvekt av bærbare maskiner, spesielt de nye mini-bærbare gjør seg merkbare.

 

Lyd og bilde

Denne bransjen merket nedgangen i vesentlig grad. Med 11,9 prosent nedgang for lyd- og bilde-produkter er det noe som merkes. Lyspunktene er at mobilsalget kun opplevde en nedgang på tre prosent. Med synkende priser merkes dette også på omsetningstallene, men med en omsetning på 25 milliarder i 2009 er det langt fra krise.

 

Plasma

En av de interessante trendene er at selv om LCD er det mest dominerende TV-tekologien, så holder ikke bare plasma stand - den viser faktisk også en viss økning. Det påstås at dette har med innføringen av 3D å gjøre, men dette stiller vi oss tvilende til. Vi tror heller på det faktum at plasma er blitt en svært rimelig teknologi er mye nærmere sakens kjerne.

LCD stod i 2009 for 80,5 prosent av apparatene mens plasma stod for 19,5 prosent. Det interessante er at apparater med LED-belysning allerede stod for 10 prosent av LCD-salget, og vi venter dette vil øke vesentlig i 2010.

 

Blu-ray for alle penga

DVD-spilleren merker en alvorlig nedgang og endte 23 prosent ned i forhold til 2008. Det som er gledelig er at Blu-ray ser ut til å få opp trykket, og økte med 170 prosent i 2009 med 81 000 enheter solgt. Det er verdt å merke seg at tallet ikke er iberegnet Sonys PS3 med Blu-ray spiller, noe som nok ville hevet antallet betydelig. Økningen av Blu-ray oppveier på ingen måte nedgangen på DVD-siden. Her må nok nedlastinger og filmleie direkte fra sofaen ta sin del av skylda. Noe av grunnen til at Blu-ray ser ut til å få opp trykket er nok at filmene på dette formatet nå begynner å selges for en fornuftig pris. En uformell kikk på hjemmesiden til Elkjøp viser at kjeden nå har hele 170 titler på Blu-ray under hundrelappen.

 

 iPod i sentrum

Musikkanlegg øker med 13 prosent fra 2008. Noe av grunnen til dette kan kanskje ligge i at stadig flere kjøper seg tynne TV-apparater. Disse har i langt større grad enn sine tykkere brødre behov for et eksternet musikkanlegg for å oppnå god lyd.

Minst like interessant er det av 42 prosent av solgte musikkanlegg har egen basestasjon for iPod. Dette er tall som burde glede Apple. Verdt å merke seg er det også at 40 prosent av musikkanleggene nå har integrert digital videospiller for hjemmekino. Mikronaleggene er den absolutte vinneren i 2009.

 

Foto

Fotorådet er nå en del av Elektronikkbransjen og deres tall viser en svak nedgang for speilrefleks og en klar tendens til at man beveger seg fra små kompakte kamera til litt mer avanserte og dyrere kompaktkamera.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen