Blu-ray: Begripelige begreper

Annonsør­innhold
Les hele saken »
24fps
Frames per second. Eller på norsk - bilder pr. sekund. Dette er slik en film blir tatt opp i virkeligheten og det er slik du ser den på kino. Video er i det europeiske systemet PAL spilt av i 25fps (30fps i USA). Dette betyr at man faktisk konverterer den originale filmen fra 24fps til 25fps. Dette betyr i praksis at filmen spilles av litt fortere enn originalen. Blu-ray bruker det originale 24fps og dette gir et resultat som faktisk er identisk med originalen. For at dette skal fungere må både spilleren din og TV-en din støtte 24fps. Sjekk dette før du kjøper utstyr.

Acpect ratio
På norsk omtales dette ofte som skjermformat eller bildeformat. den vanligste i dag er bredformat-tv-ene som kommer i såkalt 16:9. Dette betyr at skjermens bredde høydeforhold er 16 bredt til 9 høyt. For en films format oppgis 16:9 på baksiden av filmboksen da som 1,78:1. de fleste filmer er bredere enn dette og det er det som gjør at du får de sorte boksene oppe og nede på TV-en din. Et vanlig format er 2,35:1, eller sagt med andre tall 21:9.

BD-live
Dette er en konsekvens av den såkalt Blu-ray profil 2.0. Denne krever at det skal være nettilknytning i spilleren. Det er dette som åpner for BD-live som er en interaktiv tjeneste som benytter internett som bærer. Det gir seg utslag i tilgang til trailere, ekstramateriale, spill, chat etc.

Bildestøy
Sier egentlig seg selv. Det er nøyaktig det det høres ut som nemlig støy i bildet. det synes som om bildet "koker" og du ser det gjerne i store flater av samme farge. Dette kan variere mye i intensitet og i hvor synlig det er.

Blu-ray
Ikke spesielt komplisert dette. Neste generasjon optisk plateformat. Har en lagringskapasitet som langt overgår dagens DVD-er og dermed kan det lagres langt mer informasjon. Dette gir seg utslag i at du får plass til mer bildeinformasjon, med lysinformasjon og ikke minst langt mer og avansert ekstramateriale.

Blurring
Dette er et fenomen som oppstår når pikslene i TV-en din ikke klarer å henge med i svingene. Pikslene klarer med andre ord ikke å holde tritt med signalene som mottas. For deg som seer oppfattes dette gjerne ved at bildet blir dust og mindre detaljert.

Fargegjengivelse
Alle artikler om TV-er sier noe om evnen produktet har til å gjengi farger riktig og naturlig. I beskrivelsen som brukes finner du gjerne ordbruk som dempede farger og farger som er for påtrengende.

Full HD
Dette angir at utstyret kan vise en oppløsning på 1920 x 1080 piksler uten å skalere. Denne oppløsningen angis gjerne som 1080p og er det den skal være i Full HD. P-en i begrepet står for "progressivt", noe som betyr at alle linjene i et bilde kommer på et og samme tidspunkt. En annen teknologi innen 1080 segmentet er det 1080i der i-en står for "interlaced" eller må norsk linjeskifting. Her kommer blir linjene i bildet delt opp etter partall og oddtall og linjene vises annenhver gang. De fleste TV-sendinger som bruker 1080 sendes interlaced, mens en Blu-ray film er progressiv og altså 1080p.

Følgeskygger
Dette er noe av det samme som blurring, og omtales på engelsk som "smearing". Igjen er det TV-en som ikke helt henger med når signalene mottas. Det sees gjerne som om objekter i hurtig bevegelse får en utydelig hale etter seg. Omtales gjerne i sammenheng med responstid.

HD Audio
Har du det riktige utstyret er dette slik di vil at lyden skal være. Vanlige formatter er DTS-HD Master Audio, Dolby TrueHD og ukomprimert PCM. En god forsterker eller receiver vil håndtere alle disse når de kommer fra Blu-ray-spilleren din.

HDMI
Dette er en plugg eller en kabel som sikrer høy kvalitet på både digitale bilder og lyd. Siste versjon av HDMI er versjon 2.3 og denne håndterer alle HD Audio formatene.

HD Ready
Hvis TV-en er merket med HD Ready så er det en garanti for at den forholder seg til en standard som krever at den kan vise oppløsingner på 720p og 1080i. Det er ingen garanti for at den er "Full HD" og dermed kan vise 1080p. Har du en slik TV bør de eksperimentere litt ved avspilling av Blu-ray-filmer. det kan godt hende at det ser bedre ut i 720p enn i 1080i.

Kontrast
Dette er enkelt og greit forskjellen mellom sort og hvitt i et bilde. Angis som et forholdstall, eksempelvis 1000:1. Hvis kontrasten er dårlig gir dette seg utslag i at detaljer i mørke partier forsvinner. Det gir seg også utslag i andre farger og gjengivelsen av disse.

Pikselering
På engels betegner dette som "blocking". Dette er en form for bildeforstyrrelser som oppstår når TV-en ikke klarer å henge med signalet den mottar. Du vil se det ved at du ser trappemønster i det som ellers skal være en jevn kant. Oppstår i hurtige sener med mye bevegelser.

Skalering
Omtales også som oppskalering. Dette betyr at bilder med lavere oppløsning konverteres til å vises med høyere oppløsning. Har du en vanlig dvd-spiller og en HDTV kan bildesignalene konverteres og håndteres som HD-signaler. Dette kan gjøres enten i TV-en eller i DVD-spilleren. Kvaliteten som oppnås er helt avhengig av hvor god maskinvaren i enheten som utfører konverteringen er. Husk på at slik skalering eller konvertering ikke betyr at du plutselig får et ekte HD-bilde. Dette er bare en bildeforbedringsteknologi.

Skarphet
Bilder som ikke er skarpe fremstår med detaljer som kan virke noe duse. Et godt bilde skal ha godt definerte kanter og linjer. Det skal ikke se ut som om det er "ullent".

THX
Dette er en godkjenningsstandard som er utviklet av LucasFilm. Standarden skal sikre kvaliteten på utstyr for kino og hjemmekino med tanke på lyd.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen