Blu-ray-salget synker

Det amerikanske analysebyrået NPD offentliggjorde denne uken salgstall for Blu-ray-spillere i USA. Tallene omfatter bare vanlige spillere, ikke PlayStation 3 eller PC-er med innebygd Blu-ray-stasjon:

Salget av Blu-ray-spillere falt med 40 prosent fra januar til februar, og økte deretter med 2 prosent fra februar til mars.

Bare 2000 spillere i Norge
Toshiba stanset produksjonen og markedsføringen av HD DVD-spillere i februar. Som ventet falt salget med 13 prosent fra januar til februar og deretter med 65 prosent fra februar til mars.

- Salget av Blu-ray-spillere i Norge går meget tregt. Hittil i år har vi bare registrert et par tusen solgte spillere i første kvartal. Salgsutviklingen av spillere harmonerer med tallene vi får fra videobransjen. Salget av filmer går også tregt, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransen til Teknofil.

- Ikke overveldende bedre
- Den mest sannsynlige årsaken til det labre salget er det NPDs analytikere lenge har hevdet, nemlig at DVD er "godt nok" for folk, skriver Erica Ogg hos det anerkjente nettstedet Cnet.com.

- Blu-ray-bildene ikke virker overveldende bedre enn standard DVD-filmer avspilt på en spiller som oppkonverterer, skriver Ogg. I USA økte salget av DVD-spillere med oppkonvertering med 5 prosent i første kvartal 2008 i forhold til fjoråret.

Venter på prisfall
Blu-ray-spillere koster for tiden gjennomsnittlig ca 400 dollar i USA. Det tilsvarer 2000 norske kroner, eller 2500 kroner med norsk moms. - Blu-ray-spillere må sannsynligvis falle kraftig i pris før de blir attraktive for det brede lag av folket, skriver Erica Ogg hos Cnet. I følge Sony vil 200-dollars spillere (1250 kr med norsk moms) tidligst komme i 2009.

PlayStation 3 med Blu-ray vil utgjøre over 85 prosent av markedet i 2008 og dominere helt fram til 2013.


I USA er gjennomsnittsprisen for Blu-ray-spillere 400 dollar. Det koster også Samsung BD-P1500.


Dyrere i Norge
Gjennomsnittsprisen for Blu-ray-spillere ligger høyere i Norge enn i USA. Norske nettbutikker har følgende priser:
Philips BDP7100 koster 2500-5200 kroner
Samsung BD-P1500 koster 2900-3200 kroner
Sharp BD-HP20S koster fra 4000 kroner
Sony BDP-S500 koster 4000-6600 kroner

- Jeg har ingen forklaring på at spillerne er dyrere i Norge enn i USA, men i likhet med andre nye produktgrupper, pleier prisene i Norge å falle etter hvert, sier Erik Andersen i Elektronikkbransen til Teknofil.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen