Test

Blood Diamond

Fiskeren som prøver å redde familien sin fra borgerkrigens dystre kaos. Journalisten på jakt etter den skikkelig hete saken. Lykkejegeren og leiesoldaten som bruker alt og alle til egen fortjeneste. Tre totalt forskjellige mål i livet blir uløselig knyttet sammen i regissør Edward Zwicks harde, gjennomførte og glitrende actionfilm fra varme Afrika.

Blodige diamanter

Jennifer Connelly spiller en engasjert journalist.
Jennifer Connelly spiller en engasjert journalist.

Leonardo DiCaprio viser raskt at han kan mye mer enn å kline med Kate Winslet i en duggete bil ombord på et luksusskip. For dem som fortsatt tvilte på førstnevntes ferdigheter som skuespiller etter "The Departed", viser DiCaprio med sin rollekarakter Danny Archer at han kan faget sitt. Archer er tidligere leiesoldat, nå profesjonell lykkejeger som går sine egne veier, koste hva det koste vil. Han er en kynisk liten jævel som bare bryr seg om en ting, egen velvære. Det går som hånd i hanske med et krigsherjet Sierra Leone hvor alt kan skaffes for den rette prisen.

Archers totale motsetning er fiskeren Solomon Vandy. Han strever for at familien skal ha nok mat på bordet og for at sønnen skal få gå på skolen. Hans hverdag forandres totalt etterhvert som diamanthysteriet brer om seg og menneskelivene synker drastisk i verdi. Landsbyen hans angripes av brutale frihetskjempere som dreper kvinner, hugger hendene av svake menn og tar resten med seg til diamantgruvene. Vandy spilles forresten av Djimon Hounsou, kjent fra "Gladiatoren".

Mellom de to ekstreme rollefigurene finner vi journalisten Maddy Bowen, spilt av Jennifer Connelly ("Reqiuem For a Dream"), en sexy stinger med bein i nesa. Hun trekkes til gode, les farlige, storyer som rovdyr til kjøtt. Hennes siste lidenskap er den blodige diamanthandelen og jakten på hvilke høye herrer fra vesten som tjener på konfliktedelstenene. Det er med andre ord ikke rart at hun ender opp i Sierra Leone, fast bestemt på å få tak i opplysninger fra noen som kan kaste lys over de skjulte aktivitetene.

Variert og heftig

Solomon Vandy blir tvunget til å jobbe i diamantgruvene.
Solomon Vandy blir tvunget til å jobbe i diamantgruvene.

Filmskaper Edward Zwick har laget en blodig og hard film med høyt tempo. Han skal roses for at skjebnene til Archer, Vandy og Bowen vikles sammen på en troverdig måte. Den totale kollisjonen i både kultur og holdninger karakterene imellom fører til noen interessante dialoger om menneskerettigheter, pressens rolle, medmenneskelighet og mye annet vi ofte har bastante meninger om. De tre hovedpersonene gjennomgår en utvikling som utfordrer deres og våres holdninger uten at det blir for pretensiøst.

Et filmteknisk godt fortellerspråk, herlige landskapsbilder og mye action fra den mørke delen av sjelen, for ikke å snakke om Afrika, holder koken i over to timer uten å henfalle til for mange Hollywood-klisjeer. Resultatet er en filmopplevelse som sitter godt. En viktig årsak til det er en gjennomført god historie som skildrer en sår og katastrofal konflikt på en realistisk måte. Imponerende skuespill, særlig fra Djimon Hounsou, gir filmen stabile ben å stå på. At spesial utgaven har en hel ekstra disk med snadder gjør selvsagt også sitt.

Konklusjon

"Blood Diamond" er først og fremst en actionfilm. Likevel imponerer den med dyp historie, godt skuespill og et manus som står som en påle. Uheldigvis lukter det litt for mye Hollywood mellom blodet og kruttsalvene i ny og ne. Likevel skal det sies at denne filmen er alt annet enn standard politisk korrekt a lá USA. Alt i alt er denne utgaven en liten uslipt edelsten i filmhylla, om enn ingen diamant.

Blood Diamond (Special Edition)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen