Blood Diamond

Regissør Edward Zwick er kjent for å være en habil regissør – dog mer håndverker enn kunstner. Hans mest kjente filmer ”The Last Samurai” og ikke minst oscarbelønnede ”Glory” fungerte godt på sin litt enkle måte. Det samme gjør ”Blood Diamond”, noe som i grunnen er litt synd, for filmen har potensiale for mer.

Se større versjon og flere bilder
Titanic-stjernen gjør seg godt i den afrikanske bushen.

Omsvermet diamant

Historien foregår i Sierra Leone på midten av 1990-tallet. Borgerkrigen herjer og sivilbefolkningen lider. Ved et lykketreff finner fiskeren Solomon (Djimon Hounsou) en diamant på størrelse med en valnøtt. Utrolig nok klarer han å smugle diamanten ut av arbeidsleiren han er tvunget til å arbeide i. Den hvite sør-afrikanske diamantsmugleren Danny Archer (Leonado DiCaprio) hører ved en tilfeldighet om den kostbare diamanten og selvfølgelig oppsøker han Solomon for å prøve og gjøre en deal. På veien møter Danny den idealistiske amerikanske journalisten Maddy Bowen (Jennifer Connely). Som om ikke det skulle være nok lurer militante grupperinger i buskene. Absolutt alle er ute etter diamanten som både kan gi rikdom og frihet fra krigen.

Tema er velkjent: Hva skjer med mennesker når de får uhåndterlige rikdommer mellom hendene? Hvor mange lik er hvert menneske villig til å trå over? Det hele er satt i verdens desidert fattigste kontinent – Afrika. Som det blir sagt i filmen - "Hver gang Afrika finner en ny kilde til rikdom, enten det er olje, elfenben eller diamanter, så dør lokalbefolkningen i hopetall". Et skikkelig spennende utgangspunkt det der. De gode temaene ligger og glimrer i jordskorpa, men dessverre er det bare actiondelene som blir plukket opp og tilslipt.

Sløvt drama

Hvis denne filmen hadde blitt gjennomført på en smart, ville "Blood Diamond" vært en av årets beste filmer. Helt seriøst. Istedenfor er filmen en relativt rett-frem actionthriller uten alt for mye vidd. Filmen streifer borti noen gode temaer, men det gjøres for lettvint. Vi får ikke vite nok om bakgrunnen for borgerkrigen eller den umoralske diamantindustrien. Istedenfor pøses det på med søplete melodrama av typen ”Må få tilbake sønnen min som har blitt barnesoldat” og ”tøff i trynet-Leonardo blir småforelska”. Allikevel, masse action og lite dveling gjør at det aldri blir kjedelig.

Se større versjon og flere bilder
Kanskje "Blood Diamond" hadde vært bedre uten romantisk kliss?

DiCaprio er mer enn halvkul som hvit afrikaner med overdreven aksent. Han holder maska og leverer godt, til og med der filmen går helt over i ulidelig følelsesbløtt tåkeprat. Heldigvis spinner filmen raskt videre. DiCaprio kverker apekatter i skogen og plaffer ned kjipe afrikanske soldater. Spennende! Med en god miks av umoral, kynisme og kameratslighet er denne Danny en ganske fargerik karakter. Unge DiCaprio har da også halt i land en Oscar-nominasjon for denne rollen. Djimon Hounsou gjør seg også godt som moralsk familiefar. Jennifer Connelys karakter blir derimot i platteste laget.

Det er mange motsetninger i "Blood Diamond", flust med motiver og skjulte agendaer. Det gjør seg godt i en film som i bunn og grunn er ganske enkel: Hvem er raskest og smartest nok til å kapre diamanten?

Konklusjon

"Blood Diamond" er en fet actionthriller med høyt tempo. Filmen har også sin dose med banalt drama, men Leonardo DiCaprio og Djimon Hounsou klarer tidvis å dekke over det verste sprøytet med godt skuespill. Tematikken kunne godt ha vært bedre utbrodert, noe som hadde høynet filmen opp på et annet nivå. Allikevel, filmen blir aldri kjedelig, og det er imponerende med tanke på en spilletid på to og en halv time.

Se trailer til filmen her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen