Bilde fra en av demonstrasjonene i Iran i 2009. Foto: Hamed Saber.

Teknofil Blokkerer Internett før valget

Bilde fra en av demonstrasjonene i Iran i 2009. Foto: Hamed Saber.

Blokkerer Internett før valget

Myndighetene i Iran strammer grepet.

Iranske myndigheter legger stadig sterkere lokk på Internett-trafikken i landet. Om litt over en uke er det parlamentsvalg i Iran, og staten øker derfor sensuren og blokkeringen av nettet for å unngå liknende tilstander som ved protestene som startet for snart tre år siden.

I 2009 ble sittende president Mahmoud Ahmadinejad gjenvalgt – og mange kom med beskyldninger om valgjuks. Rykter og mobilisering spredte seg som ild i tørt gress over Internett, noe som resulterte i mange omfattende demonstrasjoner mot regimet.

Den iranske staten vil ikke at dette skal gjenta seg i år.

– Situasjonen har blitt verre

I forrige uke ble nettsider for e-post og sosiale nettverk blokkert, og på mandag møtte iranere enda mer omfattende forstyrrelser av nettet. Dette har fått flere til å bekymre seg over økende sensur i statlig regi før det kommende valget.

– Verken e-poster, proxyer eller sikre tilkoblinger som starter med HTTPS er tilgjengelig, sier en Teheran-basert teknologiekspert, som foretrekker å holde seg anonym. Han fortsetter:

– Situasjonen har blitt enda verre enn forrige uke ettersom VPN-er ikke fungerer.

Mange iranere benytter seg av virtuelle private nettverk (VPN), slik at de omgår de omfattende Internett-filtrene utstedt av den iranske staten. Hensikten med disse filtrene er å hindre befolkningen i å besøke mange utenlandske nettsider og sosiale nettverk som Facebook.

Flere titalls drepte sist

Etter presidentvalget i 2009 tok iranerne til gatene i protest, men regjeringen nektet for valgfusk. Demonstrasjonene varte fra juni 2009 til februar 2010, før det til slutt ble knust av sikkerhetsstyrker. Omkring 40-110 ble drept, og mer enn 4000 ble arrestert.

Iran holder parlamentsvalg den 2. mars, og dette markerer det første nasjonale valget siden 2009.

(Kilde: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen