Fotoworkshop på Svalbard, del 3

(Bilde: Kjersti Stuestøl)

Et møte med forfallet

Svalbard er ikke bare vakker natur. 

Fremdeles ingen isbjørn. Fremdeles ingen nordlys. Men minnekort fulle av bilder, det har jeg. Og for en fantastisk fotodag søndagen bød på!

Deilig forfall

Dette lå slengt under den gamle taubanesentralen.
Dette lå slengt under den gamle taubanesentralen. Foto: Kjersti Stuestøl

Bosetningene på Svalbard er i hovedsak sentrert rundt gruvevirksomheten. Bare rundt Longyearbyen ligger det mange gruver – og her ligger det mange godbiter på lur for den observante fotograf.

Mye av gruvedriften er nå avviklet, og moder natur gjør sitt beste for å ta tilbake territoriet sitt. Bygninger brytes ned av vær og vind, gamle redskaper ruster, tegn til aktivitet graves stadig ned i støv og jord.

Det åpenbare, på sitt vis svært estetisk tiltalende forfallet blir en sterk, men fascinerende kontrast til den ubeskrivelig vakre svalbardnaturen. Og midt oppe i en slik kontrastbombe av en «location» ble workshopdeltakerne geleidet ut søndag: Den gamle taubanesentralen.

Stål og stein

Lik en forlatt, truende edderkopp ligger den halvveis opp i en av fjellsidene som omgir byen, bygningen der vognene med kull (såkalte kibber) seilte inn og ble losset av. I bakgrunnen troner ruvende, hvitdekte fjell og en stålgrå, kald fjordarm.

edderkopp.
Foto: Kjersti Stuestøl

For et sted! Hvor skulle vi begynne? Den deilige, rustbrune trappen? De likeså rustne vognene merket med CCCP? Forlatte tannhjul som lå strødd utover bakken? Jeg følte meg rett og slett som en liten unge som får fritt leide i en godteributikk: over alt var det motiver som regelrett tryglet om oppmerksomhet.

Oppfordringen fra en av fotografene som ledet workshopen, Jens E. Haugen, var da også ganske rett på sak: Finn «din egen greie» og hold deg til den. Ellers ville det bli vanskelig å holde konsentrasjonen, så mye var det å ta inn.

Også søndagen ble vi passet på av både mennesker og dyr.
Også søndagen ble vi passet på av både mennesker og dyr.Foto: Kjersti Stuestøl

Nært og tett

For min del, falt valget på den lille, lette 50mm. Lørdagen hadde jeg brukt på storslagne landskap, nå ville jeg gå tett på og med smalt fokusplan. Åh, som det kriblet i fingre og tær av ren, skjær glede over å finne det vakre i det forlatte! 

stein.
stein. Foto: Kjersti Stuestøl

For eksempel forelsket jeg meg fullstendig i en rad med rustne, gigantiske nagler. Og de snodige, firkantede steinblokkene som lå veltet utover, hva var det for noe? Ballast, kanskje? Grå betong med sjatteringer av rust. Pene!

Opp i alt det forlatte: Noen visne tuster av strå. Floraen på Svalbard består hovedsakelig av lave, bakkekrypende saker. Kunne jeg få noe pent ut av det lille, forkomne som var der?

Vi er ikke kalde i dag, nei!
Vi er ikke kalde i dag, nei! Foto: Kjersti Stuestøl

Plutselig hadde det gått nesten fem timer ute i kulda. Sett bort fra litt tidvis antydning til kalde tær, hadde jeg ikke enset kulden én eneste gang. Det var bare meg, et kamera og uendelige motiver. Direkte luksus, fantastisk morsomt.

Å lære av proffene

Søndags ettermiddag var viet til en veldig konkret Photoshop-workshop. Alle som har tilbrakt noen timer med det mektige bilderedigeringsprogrammet vet at det finnes tilnærmet uendelige muligheter – og enhver fotograf finner gjerne sin egen måte å gjøre ting på.

Mange blåfrosne deltakere og en kvart vott i bildehjørnet. Ikke alltid så greit.
Mange blåfrosne deltakere og en kvart vott i bildehjørnet. Ikke alltid så greit. Foto: Kjersti Stuestøl

Det er også tilfellet for Haugen, som loset workshopdeltakerne gjennom hvordan han gjorde et helt ordinært bilde til et potensielt reklameplakatbilde.

En liten tordentale om «levels» forbannelse ble det også tid til. Levels spiser informasjon fra bildet, «curves» gjør ikke det. I tilfelle du var i tvil, altså. Og hold orden på lagene dine. Putt dem i grupper og navngi alt. Kloke ord.

Dekorative tanker - en veldig spenstig location.
Dekorative tanker - en veldig spenstig location. Foto: Kjersti Stuestøl

Forelsket i Svalbard

Jeg innrømmer det glatt, Svalbard ville ikke vært førstevalget hvis jeg kunne velge feriemål helt fritt. Men nå, etter fire dager oppe i isørkenen, er sannsynligheten stor for at jeg vender tilbake. Det er noe med Svalbard. Ord yter ikke naturen rettferdighet, den må bare oppleves.

Da jeg så dette ut av hotellvinduet, var det bare å kaste seg over kameraet. Morgenstell fikk komme senere.
Da jeg så dette ut av hotellvinduet, var det bare å kaste seg over kameraet. Morgenstell fikk komme senere. Foto: Kjersti Stuestøl

Den blå stunden før dagslyset dukker opp, for eksempel? Ubeskrivelig. Hvordan luften når det er vindstille og penvær kjennes som en eneste, konstant mintpastill. Menneskene som uoppfordret forteller om hvordan de kom opp for å bli noen måneder og som fremdeles er der 13 år senere.

Og reinsdyrfilet som er så perfekt tilberedt, så mørt at det smelter i munn.

Epler: neppe lokale.
Epler: neppe lokale. Foto: Kjersti Stuestøl

Ja, jeg vil tilbake! Både akkurat idet mørketiden går mot slutten og på sommeren, når snøen går og bakken dekkes av regelrette tepper av små, fargerike blomster. Dessuten fikk jeg ikke sett nordlyset.

Det er så alt for mye jeg ikke har fått sett ennå. 

Longyearbyen.
Longyearbyen.Foto: Kjersti Stuestøl

Les også: Fotoworkshop på Svalbard, del 2 - Hvor mye tåler utstyret egentlig?

Les også: Fotoworkshop på Svalbard, del 1 - Hva må man ha med i fotosekken?

Et knippe flere bilder dere kan kose dere med:

Mer taubanesentral, eller edderkopp om du vil.
Mer taubanesentral, eller edderkopp om du vil.Foto: Kjersti Stuestøl
Bensinkanner var det over alt i Longyearbyen.
Bensinkanner var det over alt i Longyearbyen. Foto: Kjersti Stuestøl
Forblåst? En smule.
Forblåst? En smule. Foto: Kjersti Stuestøl

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen