Fotoworkshop på Svalbard, del 2

(Bilde: Kjersti Stuestøl)

Hvor mye tåler kameraet egentlig?

Ekstreme forhold setter både utstyr og mannskap på prøve.

Det er ikke til å komme utenom, Svalbard er kaldt. Om ikke beliggenheten er et hint, bør det faktum at det er permafrost der være det.

Men én ting er å lese og prosessere informasjonen, det er noe helt annet å hoppe uti det med begge føtter (og to kameraer).

Tett program

Slik lufter man hunder på Svalbard når det er kaldt?
Slik lufter man hunder på Svalbard når det er kaldt? Foto: Kjersti Stuestøl

Noe særlig til fotografering ble det derimot ikke tid til, og godt er egentlig det. For fredagen bød på noen vindkast som regelrett frøs snørra i nesa til is. For en innlandskrabbe som meg, som ikke går ut i kuldegrader med mindre jeg må, ble det en røff ild(is?)dåp. Noen polfarer blir det neppe av denne damen.

At flyet var fylt av fotoivrige workshopdeltakere var det heller ingen tvil om – det øyeblikket de snøkledde toppene åpenbarte seg, gikk det et kollektivt sus i lukkere nedover seteradene. Man kunne bli mo i knærne av mindre.Fredagens flytur gikk overraskende smurt og innflygningen til øya var nesten verdt turen alene, så spesiell var utsikten ut vinduet.

Småfrosne fotoentusiaster lærer om lyssetting.
Småfrosne fotoentusiaster lærer om lyssetting. Foto: Kjersti Stuestøl

Men inne i varmen på Huset, Longyearbyens samlested, bød fotografene Jens H. Haugen, MA Ortiz og Morten Qvale på interessante innblikk i teknikk og tankemåte. «Kom deg ut av komfortsonen,» oppfordret Haugen.

Og ut av komfortsonen skulle både vi og kamerautstyr tidsnok komme. Lørdags morgen ble drøye 50 godt polstrede workshopdeltakere busset ut til Endalen, en avstikker til Adventdalen.

Det er noe veldig særegent ved naturen her på Svalbard. Den er unektelig noe av det vakreste jeg har opplevd, og for oss med et snev av fotointeresse er det fascinerende motiver hvor enn du snur deg. Fargene, lyset, historien – Svalbard er noe for seg selv.

Isbjørnfare

En slags isbjørn, observert i hovedgata i Longyearbyen.
En slags isbjørn, observert i hovedgata i Longyearbyen. Foto: Kjersti Stuestøl

Vaktene som var med ut for å passe på oss, gjorde det klinkende klart: «Ikke gå noe sted hvor du ikke kan komme deg inn i skjul.»Mye av lørdagen ble altså tilbrakt ute, og det var ikke helt uten bekymring fra enkelte av deltakerne. Hvor reell er egentlig den isbjørnfaren? Med en gang man beveger seg utenfor bebyggelsen, må man ha med våpen.

Heldigvis har ingen av oss kommet over noen isbjørner hittil. Men jeg tror både jeg og flere med meg kikker oss litt smånervøst over skulderen når vi tusler rundt her oppe.

Forfrossent

Fryst fast nesa i kameraet?
Fryst fast nesa i kameraet? Foto: Kjersti Stuestøl

Fotografering i -10 (pluss vind) byr på en god del utfordringer. Én ting er at man fort blir nedkjølt om man står stille, men det å betjene et kamera når fingrene blir blåfrosne i løpet av fem sekunder i friluft legger naturligvis en del begrensninger på hva man får gjort.

Og desperate forsøk på å taste på knotter med vottene på, resulterte i noen interessante feiltrykk. Som for eksempel E-M1’en, som stadig tilsynelatende ikke ville ta bilder (fordi jeg hadde klabbet på selvutløserknappen).

Eller 70D-en som plutselig var stilt inn til å ta monokromatiske bilder – og fordi det var såpass klønete å betjene kameraet, ble det tatt en del bilder før jeg oppdaget nettopp det… Enda godt man fotograferer i JPG+RAW.

Å bruke søkeren var innimellom et kapittel for seg selv, da denne dugget helt til hver gang jeg la kameraet mot øyet. Både E-M1 og 70D fikk for øvrig etter hvert kledelig frossen kondens på skjermen, nøyaktig der nesa hadde en tendens til å havne når kameraet ble holdt mot ansiktet.

En direkte konsekvens av stivfrosne fingre var også at objektivskifter ble direkte ubehagelige. Hvor er en assistent når man trenger den?

Tapre batterier

Fantastisk, særegent lys på øya.
Fantastisk, særegent lys på øya. Foto: Kjersti Stuestøl

Olympus oppgir at E-M1 skal holde seg godt ned til 10 blå, mens Canon ikke sier noe spesifikt om dette i omtalen av 70D.

I bruk i slike temperaturer klarte begge kameraene seg overraskende godt, men der E-M1s batterikapasitet sank drastisk (dog var dette første gang det ble brukt og dermed ikke helt «innkjørt»), merket jeg ingenting til kulda hos 70D.

Inn i varmen

Det var flere enn meg som frøs. .
Det var flere enn meg som frøs. .Foto: Kjersti Stuestøl

Men begge kameraene klarte seg betraktelig bedre i kulda enn undertegnede. Derfor var det godt at ettermiddagen og kvelden ble brukt til foredrag innendørs.

Blant annet delte MA Ortiz noen av sine beste barnefotograferingstips. Hennes oppfordring var klar – ikke bare ta bilder når barna smiler. Dersom barnet er gammelt nok til å holde en samtale gående, bruk det for det det er verdt. Still absurde spørsmål for å fremkalle en reaksjon.

Morten Qvale på sin side demonstrerte hvor enkelt lyssetting kan gjøres – og hvor avansert det kan bli.  Trenger du litt ekstra lys i ansiktet på en modell? Få assistenten til å flekke opp mobiltelefonen. Bruk sola, våg å få den inn fra uvante vinkler. Lær fra filmbransjen.

Som alle som kan sitt håndverk til fingerspissene, fikk han at til å høres så såre enkelt ut.

Aurora ikkederialis

Kubikk og matmor passet på alle deltakerne.
Kubikk og matmor passet på alle deltakerne.Foto: Kjersti Stuestøl

Jeg hadde håpet å avrunde en lang og begivenhetsrik dag med litt nordlysfotografering, men solguden var ikke på min side. Litt stjernehimmel forsøkte jeg meg likevel på, uten det helt store hellet. Kanskje mest fordi jeg stadig kikket meg nervøst rundt etter skumle isbjørner…

Jaja, det er alltids søndagskvelden å håpe på.

Lurer du på hva jeg har i fotosekken? Les første del av reisebloggen her»

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen