Anmeldelse
The Butterfly Effect 3: Revelations kommer rett på DVD og Blu-ray i Norge.

Blodig sommerfugleffekt

The Butterfly Effect fra 2004 tok opp en rekke interessante spørsmål om valgene vi gjør og hvordan det ville vært hvis vi kunne endre fortiden. Samtidig bidro filmen med sitt formspråk til å viske ut forskjellene mellom ekte og forestilt, fantastiske evner og ren og skjær galskap. Oppfølgeren fra 2006 gjorde ingenting nytt og fremstod heller som en uinteressant affære man som tilskuer forholdt seg likegyldig til. Nå er treeren her, og har den noe nytt og spennende å fare med?

Sam er en ung mann med det samme talentet/sinnsykdommen som preget hovedrollene fra de to forgjengerne. I stedet for å rote til sitt eget liv ved å tukle med fortiden har Sam heller bestemt seg for å hjelpe politiet til å løse kriminalsaker. Ved hjelp av fotografier og annen informasjon om åstedet hopper han tilbake i tid for å observere og på den måten identifisere gjerningsmannen. En dag blir Sam likevel stilt i et dilemma når han blir kontaktet av søsteren til sin myrdede ekskjæreste som vil ha saken gjenopptatt. Vil han dermed ta sjansen på å bryte sine regler og rote med egen fortid?

The Splatter Effect

Som nevnt er eneren en ganske god film med originale vrier og vendinger, mens toeren står på stedet hvil. Revelations, derimot, rydder opp delvis og introduserer nye elementer til serien. Nå manglet ikke akkurat de forrige filmene voldelige sekvenser, men dette aspektet blir tatt opp på et nytt nivå med Revelations. Her står gåten rundt en brutal seriemorder i fokus, og vi blir derfor vitne til flere særdeles blodige og skrekkelige drap. Her er det blod, gørr og skremsel akkurat som i en tradisjonell splatterfilm, men Revelations har mer å fare med enn bare ren exploitation.

Nye interessante problemstillinger og vendinger introduseres til det fiksjonelle universet. Er det greit å bare observere drap? Hvordan påvirker all denne tidshoppingen personene som driver på med det? Poenget med sommerfugleffektene er at enhver handling man gjør har langsiktige ringvirkninger man ikke kunne forestille seg på forhånd, og dette temaet blir utforsket på et godt vis med Revelations. Å legge inn et nytt element som aktiv drapsetterforskning og videre forkludring mellom de alternative universene som oppstår i kjølvannet av ens handlinger gjør at Revelations fremstår som en del bedre enn sin forgjenger, men fremdeles ikke like god som originalen.

The O.C. Effect

Chris Carmack, best kjent som kjekkasen Luke fra den fabelaktige TV-serien The O.C., gjør en ganske god rolletolkning av den stadig mer plagede og forvirrede Sam (er etternavnet hans Reide eller Reed? Verken film, ekstramateriale eller Blu-ray-omslag ser ut til å bli enige). Nå er filmen riktignok ikke en Oscar-søknad for beste mannlige hovedrolle, men Carmack overbeviser og skaffer vår sympati, i motsetning til forrige films hovedrolle. Alle de andre skuespillerne er med på å selge illusjonen, selv om Rachel Miner kan bli vel stereotypisk til tider.

For filmen blir litt typisk og forutsigbar. Jeg tok meg selv i å gjette hvem morderen sånn midtveis, og jeg pleier ikke å aktivt drive med denslags. Allikevel kunne jeg ikke være helt sikker av diverse årsaker, og dette usikre momentet bidrar til at filmens fortelling og struktur likevel får mer enn godkjent. Andre positive faktorer var bruken av musikk og urbane bybilder av Detroit, selv om dette nødvendigvis ikke hadde noe som helst å gjøre med handlingen, annet enn å stadfeste hvordan nabolaget var.

Konklusjon

The Butterfly Effect 3: Revelations er et steg i riktig retning når filmselskapene først ser seg nødt til å produsere oppfølgere til gode filmer. Filmen utforsker nye, velkomne områder som splatter og drapsgåter på en konvensjonell måte, men filmen fremstår aldri som utslitt eller tafatt av den grunn.

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Etter den middelmådige toeren fremstår Revelations positivt og lekent i forhold, og det er et godt tegn. Revelations er et bra tidsfordriv, og kan i tillegg bidra til å reise en rekke nye spennende spørsmål om det forvirrende tidshoppuniverset til The Butterfly Effect-serien.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen