Blir vi SMS-lurt?

Blir vi SMS-lurt?

Mobilen.no har tidligere beskrevet hvordan SMS-meldinger enkelt kan manipuleres til å fremstå som om de er sendt av noen helt andre enn den egentlige avsenderen. En måte å gjøre det på, er å benytte seg av nettsider som lar deg sende tekstmeldinger med egendefinert avsender.

Men kan disse sidene benyttes som et billig middel til å forfalske mengder av SMS til TV-avstemninger på vegne av tusenvis av uvitende personer, eller vil meldingene bli stoppet før de telles opp som reelle stemmer?

Vi har de siste dagene snakket med en lang rekke eksperter for å få svar på dette spørsmålet, og tilbakemeldingene er delte.

– Teknisk umulig
Uavhengige eksperter fastslår at norske SMS-løsninger ikke kan benyttes til slike formål. En ekspert hevder til og med at det er teknisk umulig å forfalske SMS-stemmer, uansett om meldingene stammer fra Norge eller andre land.

Dette er i tråd med det bastante svaret vi får fra Telenor. Informasjonssjef Atle Lessum svarer i en kort tekstmelding at det er umulig å forfalske avstemninger på denne måten. Noen utdypende forklaring på hvordan selskapet han representerer kan garantere dette, har vi ikke fått.

– Teknisk mulig

Derimot har vi diskuterte temaet inngående med Netcom. Og der er svaret et ganske annet.

– Ja, det er mulig. Ser vi utelukkende på den tekniske biten, så kan man komme gjennom med en tekstmelding av denne typen og få den registrert som en stemme i for eksempel Grand Prix, sier kommunikasjonsrådgiver Øyvind Vederhus i Netcom.

Men meldingene må passere Netcoms manuelle overvåkning før de kan gjøre skade i form av å avgjøre Grand Prix, Idol eller andre SMS-avstemninger. Falske stemmer vil derfor bli plukket ut, og ikke være med i den endelige opptellingsbunken, forsikrer Vederhus.

– Vi kan ikke kontrollere avtaler som inngås mellom utenlandske operatører og deres tjenesteleverandører, sier Vederhus, og utdyper slik hvordan det i teorien kan være mulig å komme gjennom med falske stemmer.

Utenlandske sentraler
– Når vi vet det kommer populære TV-sendinger som vil løfte aktiviteten i nettet vårt, øker vi kveldsbemanningen på kontrollsystemene. Det er klart vi vil reagere dersom det plutselig dukker opp hundrevis, for ikke å si tusenvis, av stemmer fra utlandet, fastslår Vederhus.

Operatørene kan nemlig se hvilken meldingssentral som er benyttet til å formidle stemmen, og ut fra dette raskt avgjøre hvor tekstmeldingene stammer fra.

– Jeg vil presisere at vi aldri har opplevd forsøk på slik manipulering, avslutter Vederhus.

Nest siste delfinale
Så da kan Trine Rein, Jenny Jenssen og de øvrige deltakerne i kveldens delfinale synge av hjertens lyst og føle seg trygge på at vinnerne er kåret av folk fra Uvdal og Romerike, og ikke luringer fra Ungarn og Frankrike.

Og bookmakerne kan formodentlig fortsette å sove trygt, vel vitende om at de i SMS-stemmene ikke møter sitt Waterloo.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen