Blir mobilkameraer bedre?

Vi har tenkt som følger: Man kan krympe elektronikken mer og mer, slik at det blir mulig å lage mindre og mindre mobiltelefoner. Siden mobiltelefoner bør ha en viss størrelse for at de skal være komfortable å bruke, betyr det at det vil bli mer og mer plass til kameradelen, som dermed kan få høyere kvalitet, siden kvaliteten i stor grad er avhengig av størrelsen på sensorelementene og optikken.

Alternativ tekst mangler
Samsungs nye 1/4-toms sensor

Nå har Samsung utviklet en CMOS-sensor på ¼ tomme med 3 megapiksler. Dette betyr at sensoren tar mindre plass, optikken tar mindre plass og hele systemet bruker mindre strøm. Det er selvfølgelig i fordel, men det viser at bransjen fortsatt sikter mot små modeller. Det er kanskje ikke så rart. Nå som man kan lage svært tynne LCD-skjermer, kan man også lage svært tynne telefoner, og da faller hele det opprinnelige poenget mitt om at produsentene ikke vil lage telefonene mindre. Batterikapasiteten har også et problem med å følge med når man krymper alt, og derfor er det fortsatt et poeng med komponenter som bruker lite strøm.

Begge disse tingene taler for å beholde kameraene i telefonene så små som mulig. Jeg tror mobilprodusentene ser at de fleste mobilbrukere bruker kameraet til å knipse situasjoner med, for så å se dem på skjermen. Så lenge det er bruksområdet, trenger man ikke bedre kamera, og så lenge det ikke er bedre kamera, vil det være bruksområdet.

For at dette skal komme videre, må med andre ord noen lage en telefon med et godt kamera, slik at brukerne kan endre vanene sine, og man kan få folk som vil ha ordentlige bilder til å bruke det. Da kan man lede markedet i retning bedre kameraer. Hvis det begynner å skje, vil det være en periode med utvikling mot brukbare kameraer i mobiltelefoner. Vi spådde for halvannet år siden at det ikke ville skje i år eller neste år, og det ser ut som den spådommen holder vann.

Så det ser ut som kompaktkameraene vil leve en stund til. I tillegg til bildekvalitet, mangler det en del fotografisk funksjonalitet på mobilkameraene, og de er fortsatt håpløst trege på responstider. Jeg kjenner ikke teknologien godt nok, men det kan være at et raskt og responsivt digitalkamera krever en meget kraftig, dedikert prosessor som også trekker en del strøm, og at det derfor er dyrt og/eller vanskelig å implementere.

Helt på tampen av 2006 spår vi at selv de rimelige digitalkameraene ikke vil bli skviset ut av mobiltelefoner på en god stund ennå.


Erik Faarlund

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen