Blir lyden bedre uten sperrer?

Det er nettstedet MaximumPC som har utført en blindtest av iTunes sanger med og uten sperrer.

Onsdag åpnet tjenesten for nedlasting av musikk uten kopisperrer. For disse sangene må du betale 30 prosent mer, men samtidig kommer disse i med bedre kvalitet.

Les også:
iTunes uten kopisperre

Sanger med sperre lastet nemlig ned i AAC format komprimert til 128 kb/s. Uten sperre får du samme sang ned med 256 kb/s.

Kort fortalt skal dette kunne gi en vesentlig bedre kvalitet på lyden. Men stemmer dette?

Blindtest
I sin undersøkelse brukte MaximumPC 10 tilfeldige personer i alderen 23-56 år. Musikken ble spilt av både med Apple sine vanlige ørepropper og med de dyrere øreproppene Shure SE420. Ingen av testpersonene kunne vite hva slags filtype som ble spilt av.

Testen var nedslående for de som håper sperrefrie sanger vil gi en stor kvalitetsforskjell.

Liten forskjell
Ingen av testpersonene mente at musikken med høyere bit rate var vesentlig bedre enn den mer komprimerte musikken. Overraskende nok var det de eldste personene som mente å finne den største forskjellen. Og flere av testpersonene hørte best forskjell i kvaliteten ved bruk av Apple sine vanlige øreplugger.

Kun en person av tre under 30 klarte å plukke ut hvilken sang som hadde størst bit rate når de ble spilt av med Shure sine øreplugger.

Trolig kommer dette av at Shure pluggene var gode nok til å maskere noe av den dårlig kvaliteten.

Kjøp heller cd-en
Alt i alt mener MaximumPC at kvaliteten ikke var god nok til å argumentere for den høye prisen på iTunes sine sanger. Altså er eneste fordelen at de kommer uten kopisperrer. Magasinet anbefaler derfor sine lesere å heller kjøpe CD-er som kommer med både uten kopisperrer, med høy kvalitet og kan kjøpes til en rimelig pris.

Les hele testen her.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen