Blir du foto-sjikanert etter sydenturen?

Hver sommer reiser tusenvis av nordmenn på sydenferie, og for en del kan en slik tur omtrent sammenlignes med en svært intensiv russefeiring - bare ti ganger verre når det gjelder fyll og fanteri.

Har du blitt med på en sånn tur med et digitalkamera eller en mobiltelefon i baggasjen er sjansen stor for at du har tatt bilder av vennene dine som absolutt ikke burde havne på for eksempel Facebook eller Flickr.

Foruten å bevare vennskapet finnes det en annen god grunn til å ikke legge ut private bilder fra en slik tur; Det kan være ulovlig.

Krev å få slettet bildene
La oss nå heller si at det er du som for eksempel har blitt fotografert slepende ut av en nattklubb eller at det spontane tilfellet av nakenbading på stranden ble litt for grundig fotodukumentert av noen i vennegjengen.

Det kan være greit å verne om bilder som kan skape problemer for deg enten i jobb eller blant familie og venner. Ingen har lov til å legge ut bilder av deg på nettet uten ditt spesifikke samtykke.

Dessverre er det mange nordmenn som opplever å bli krenket på denne måten. Datatilsynet har imidlertid opprettet tjenesten Slettmeg.no der du får hjelp til å slette dine digitale spor - inklusive bilder av deg som andre har lagt ut.

- Av alle henvendelser til slettmeg.no som gikk på konkrete krenkelser fra oppstart i mars frem til og med mai gjaldt 16 prosent problemer med bilder publisert på nett, sier rådgiver Ole Morten Knudsen i Slettmeg.no.

Ikke bare sjikanerende bilder
Knudsen sier videre at det ikke bare gjelder bilder som er åpenbart sjikanerende. Også bilder som ikke viser annet enn ansiktet kan oppleves som krenkende.

- Åndsverksloven stiller strenge krav til hva slags bilder en har rett til å publisere, også på nettsider som Facebook og andre nettsamfunn. Ved publisering av private bilder som identifiserer en person så skal en ha samtykke fra den som er avbildet før det publiseres. Dette er en viktig regel som mange tar for lett på. En må huske at ikke alle er like komfortable med at bilder fra strandsoling eller fra fest på den lokale sydenbaren legges ut for at hele verden kan se de, sier han.

- Dette handler ganske enkelt om respekt for sine medmennesker og deres grenser for den personlige sfære. Om en ikke tar hensyn til loven bør en i det minste respektere dette, legger Knudsen til.

Barnas rettigheter
En annen ting som mange glemmer er at retten til privatliv ikke er en rett forbeholdt de som er myndige. Selv om barnas rettigheter er underlagt foreldrerett burde også foreldrene være veldig forsiktige med hvilke bilder av barna sine de eventuelt vil dele med "venneflokken" på Facebook etter ferien.

Slettmeg.no opplyser at de får særlig mange henvendelser fra skilte foreldre som er uenige om hvor eksponert barna deres blir på nett.

- Det er barna som her blir lagt ut, og det er de som senere må leve med at disse bildene ligger ute. Dette er det svært viktig at foreldre tenker gjennom, og at de blir enige om hvordan og i hvilken form denne eksponeringen skal foregå. Jeg vil råde alle som er usikre på dette til å lese brosjyren "I beste mening" laget av Datatilsynet. Den tar for seg nettopp temaet bilder av barn på nett, forklarer Knudsen.

Slettmeg.no anbefaler også å kopiere bilder fra harddisker, bærbare PC-er og minnekort og la alt bli liggende hjemme. Blir PC-en din for eksempel stjålet i Hellas kan tyven få tilgang til alle dine private bilder og dokumenter.

Huskeregler fra Slettmeg.no
- Ikke legg ut bilder på nett uten samtykke fra personen/-ene som er fotografert.

- Respekter de som ikke vil bli eksponert på internett.

- Barn har like mye rett på personvern som voksne.

- Tøm mobil, digitalkamera og bærbar for tidligere ferieminner og viktige dokumenter.

 

SE OGSÅ: Stalltipsene som redder ferien

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen