Blir avhengige

Mange av oss er svært glad i å ha mobiltelefonen lett tilgjengelig hele tiden. En voksende del andel av verdens mobileiere finner det i tillegg problematisk å legge fra seg mobiltelefonen.

Det er analysebyrået Marketing Insight som gjennomførte undersøkelsen, hvor det kom frem at hver fjerde koreaner anses som mobilavhengig. Mange av disse er i følge analysebyrået så avhengige at de trenger behandling.

Hele 23,7 prosent av de 9 836 spurte svarte at de nektet å være adskilt fra sin mobiltelefon, til og med om det bare var snakk om sekunder.

Undersøkelsen inneholdt syv spørsmål. De som svarte bekreftende på seks av de, ble klassifisert som avhengige.

Hele 68 prosent svarte at de følte usikkerhet når mobiltelefonens batteri var tomt. I tillegg svarte nesten 80 prosent at de opplevde humørsvingninger og spesielt irritasjon når de lot mobiltelefonen være igjen hjemme.

Nesten 40 prosent greier ikke å slå av mobiltelefonen på steder hvor det er forbudt å ha den påslått, som for eksempel i teater eller på kino.

Ikke overraskende er det den yngre garde som er mest angrepet av mobilavhengighet. Blant de spurte ungdomsskoleelevene var mer enn hver fjerde elev avhengig av mobiltelefonen sin, i motsetning til videregående skolenivå, som hadde 23,7 prosent mobilavhengige elever.

Flest avhengige kvinner

Undersøkelsen viste også forskjellene mellom menn og kvinner. Drøye 26 prosent av de spurte kvinnene ble klassifisert som mobilavhengige. Mennene kunne skilte med litt lavere tall, nemlig 21,8 prosent.

Denne kjønnsfordelingen bør ikke komme som noen overraskelse, siden det er en kjensgjerning at det er kvinner som er de ivrigste brukerne av SMS. Menn derimot, er mest glade i å ringe.

Professor Lee Su-jin ved Kookmin-universitetet etterlyser en klarere definisjon av mobilavhengighet, men innrømmer at temaet ikke er lett å forstå seg på:

- Mobilavhengighet er antakelig for uhåndgripelig og svevende for en del mennesker.

Hvis vi ser på inntoget av smarte mobiltelefoner med nettlesere og andre muligheter til å kommunisere over internett via mobilen, ser det ikke ut som at vi kommer til å bruke mobiltelefonen noe mindre i årene som kommer.

Farlig kombinasjon
Med dette scenarioet i tankene kan vi også se en mulig verre utvikling, nemlig kombinasjonen av mobil- og internettavhengighet. Dette er ikke en situasjon som kun er aktuell for Korea, men land rundt om kring i hele verden, som for eksempel Norge.

Forsker ved Koreas Institutt for ungdomsutvikling, Hwang Jin-ku, etterlyser også klarere linjer for bruken av mobiltelefon. Han mener at det bør settes opp grenser i noen form, for å forhindre at kombinasjonen internett og mobiltelefon ikke blir et større problem enn nødvendig.

Han mener også at de internettavhengige vil bli mer synlige i samfunnet som en følge av mobilenes inntog i den virtuelle verden:

- Tidligere har de internettavhengige holdt til hjemme foran PC-en. Når utviklingen av mobilt internett starter for fullt, vil disse menneskene bli synlige over alt.

(Kilde: The Korea Times)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen