Blir Total Recall virkelighet?

Forskningen skal brukes i kampen mot Alzheimers og Parkinsons. (Bilde: iStock Photo)

Forskere skaper kunstige minner

Har funnet en metode for å lagre korttidsminner i hjernen.

Ifølge ny forskning publisert på Nature.com, har forskere nå utviklet en metode for å lagre korttidsminnner i isolert hjernevev. Kort fortalt har de klart å dytte inn kunstige minner i en hjerne for første gang i historien.

For de aller største skeptikerne blant oss, kan dette være innledningen til en framtid med teknologi som i filmen Total Recall, hvor Arnold Schwarzenegger finner ut at han har fått plantet falsk hukommelse i hjernen sin.

På det mer virkelighetsnære nivået er denne forskningen et steg i kampen mot nervesystemsykdommer, som Alzheimers og Parkinsons.

Minner om navn og steder

I filmen Totall Recall finner Arnold Schwarzeneggers rollefigur ut at han har fått plantet falsk hukommelse i hjernen sin.
I filmen Totall Recall finner Arnold Schwarzeneggers rollefigur ut at han har fått plantet falsk hukommelse i hjernen sin.Foto: Lionsgate

Forskningen er foretatt av professor Ben Strowbridge og Robert A. Hyde fra Case Western Reserve University, og viser hvordan de har lyktes med å lagre ulike typer korttidsminner i hjernevev som er in vitro, det vil si i et kunstig miljø utenfor en organisme.

Studiet viser hvordan de brukte hjernevev fra en mus for å forme nødvendige kretser for å lagre minner. Typen minner som kan lagres er for eksempel navn, steder eller hendelser.

De nevrologiske kretsene befinner seg i hippocampus, og disse klarte å beholde minnene fra ulik stimuli i opptil ti sekunder.

Lagringen av minnene ble observert ved å overvåke aktiviteten til hjernecellene. Ifølge Robert A. Hyde var aktiviteten av samme type som det andre forskere har påvist hos apekatter som ble opplært til å utføre oppgaver med korttidshukommelse.

Hvordan former vi korttidsminner?

Hensikten med forskningen er å øke forståelsen for hvordan korttidsminner blir formet i hjernen. Ifølge professor Strowbridge er det første gang man har funnet en måte å lagre informasjon over flere sekunder i henhold til «både tidssekvenser og stimulusmønstre» i hjernevevet.

Dette tråkker altså opp stien for framtidig forskning på å identifisere de spesifikke hjernekretsene som gjør det mulig for oss å skape korttidshukommelse.

(Kilder: ScienceDaily, Nature.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen