Bli kvitt uønskede Firefox-utvidelser

Firefox-utvidelser er en fantastisk måte å få mer ut av nettleseren, men ikke alle utvidelser er sikkerhetsmessig av det gode.

Det finnes selvsagt mange unntak – et av de beste er No-Script – en utvidelse som faktisk bidrar til å øke sikkerheten i nettleseren.

En del utvidelser installeres uten at brukeren får muligheten til å eventuelt si nei til dette. Det kan være utvidelser som følger med multimediaspillere, Java-programmer, og ulike typer tilleggsprogrammer.

På denne siden får du tips om hvordan du kan slå av eller fjerne Firefox-utvidelser som installeres ukontrollert, dvs utvidelser som installeres uten at brukeren selv har valgt det, eller som av en annen grunn er uønsket.

Ta sikkerhetskopi først

Før du eventuelt setter i gang med å endre på Firefox-innstillinger, bør du ta sikkerhetskopi av viktige data. Programmet Mozbackup er et godt alternativ som kan brukes til å ta sikkerhetskopi av innstillinger i blant annet Firefox.

Slik kan du slå av eller fjerne en Firefox-utvidelse

Det kan være lurt å sjekke om du har fått noen overraskelser. Dette kan du i utgangspunktet gjøre via menyvalget Verktøy, Utvidelser i Firefox. Her kan du via ikonet Utvidelser slå av eller avinstallere enkelte utvidelser.

Dersom du er så uheldig at din Firefox-nettleser har fått en uønsket utvidelse som mangler avinstallasjonsmulighet, finnes en rekke alternative løsninger.

Windows-registeret er et alternativ for å fjerne utvidelser, men vi anbefaler ikke dette fordi det er svært risikabelt. Registeret er et farlig sted å jobbe med – uheldige endringer kan i verste fall føre til ustabil eller ubrukelig Windows.

Med funksjonen about:config kan du konfigurere Firefox på ulike måter, inkludert utvidelser. Les mer om denne funksjonen i vår guide.

Et alternativ er å følge tips fra Mozilla:

  1. Sørg for å avslutte Firefox-programmet etter at du åpner vinduet for utvidelser, og deretter se om avinstallasjonsmuligheten dukker opp.

  2. Prøv å åpne Firefox i sikker modus og deaktivere eller fjerne utvidelsen i denne modusen. Sikker modus kan aktiveres via Start-menyen og Alle programmer, Mozilla Firefox og Mozilla Firefox Sikker modus.

  3. Dersom dette forsatt ikke hjelper kan du prøve å avinstallere utvidelsen manuelt. En utvidelse kan fjernes manuelt på denne måten: avslutt alle Mozilla-programmer og bla deg frem til mappen Programfiler\Mozilla Firefox\Exensions.

    Alle extensions-undermappene representerer en Firefox-utvidelse. Slett mappen du ønsker å bli kvitt. Dersom du er usikker på hvilken mappe som skal slettes, kan du lese filen install.rdf med Notisblokk slik at du skal få mer informasjon om den aktuelle mappen.

(Kilder: PC World.com, mozillazine.org)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen