TIPS: Bli reddet med 5 GHz
Tips

Bli reddet med 5 GHz

Når nabolaget er fylt opp av trådløse nett, kan det være på tide å bytte beite.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ettersom "alle" i dag har trådløst nettverk i heimen, kan det bli fort bli trangt i luftrommet. Spesielt for deg med mange naboer blir det da viktig å være litt kreativ, og i forrige tips anbefalte vi deg å bytte kanal.

Men i noen områder er det ganske enkelt for mye trykk på hele det vanlige 2,4 GHz-frekvensen, slik at det å bytte kanal ikke hjelper på stabiliteten eller hastigheten på det trådløse nettverket ditt.

Har du dette problemet, kan løsningen være å bytte frekvens.

Tallet er 5

5 GHz-båndet har vært i bruk med den gamle 802.11a-standarden, mens de populære 802.11b- og 802.11g-spesifikasjonene holdt seg på 2,4 GHz.

Med den relativt nye 802.11n-spesifikasjonen ble 5 GHz-frekvensen igjen tatt inn i varmen. Hva som dog er litt spesielt, er at den ikke er en påkrevd del av 802.11n. De rimeligste nye trådløse 11n-ruterne fungerer derfor fremdeles kun på 2,4 GHz-båndet, noe som betyr at 5 GHz fremdeles er nokså uutnyttet mange steder.

Vårt tips denne gangen er som du skjønner å bruke 5 GHz i tillegg til 2,4 GHz. Men har du da en gammel og/eller rimelig ruter, må du trolig først innom din lokale datapusher for å erverve en som kan kjøre både på 2,4 og 5 GHz. Disse kalles populært for "dual-band"-rutere eller tobånds rutere.

Selv om de koster mer enn rene 2,4 GHz-rutere, trenger du på ingen måte å blakke deg – vi har funnet modeller til under seks hundrelapper i nettbutikkene.

Husk likevel at 5 GHz ikke hjelper en døyt dersom ikke de forskjellige trådløse enhetene dine gjør det. Her er det dessverre ikke så lett å holde oversikt, siden mange produsenter ikke oppgir noe annet enn at enheten støtter 802.11n. Og som vi altså har vært inne på, er ikke 5 GHz påkrevd i standarden.

Så for noen enheter, som for eksempel litt eldre mobiltelefoner, må du nok fremdeles bruke 2,4 GHz. Men hvis din nesten nye bærbare eller stasjonære datamaskin ikke skulle ha 5 GHz-støtte, nevner vi at det er mulig å spandere på seg et dual-band (tobånds) USB-nettverkskort.

Også for deg med mange trådløse enheter

5 GHz er forresten ikke bare for deg med mange naboer, det er også en god strategi dersom du har flere trådløse enheter som kjører de eldre 802.11b/g-standardene. De tregere enhetene kan nemlig senke ytelsen på hele nettverket.

Best resultat med miks av 11g og 11n vil du da få dersom du holder deg til n-utstyr som kan kjøre på 5 GHz og setter av denne frekvensen til 11n, mens de eksisterende 11g-enhetene får gjøre sin greie på det vanlige 2,4 GHz-båndet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen