(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Bli med inn i Telenors aller helligste

Fra en operasjonssentral under bakken på Fornebu følger Telenor med på alt som skjer i nettene.

Vi inviterte oss selv inn i Telenors operasjonssentral på Fornebu. Her slipper normalt ikke pressen inn. Telenor prioriterer sikkerheten høyt, og operasjonssentralen er selve livsnerven i selskapet. Her jobber sikkerhetsklarerte ingeniører og andre eksperter for å holde liv i et landsdekkende nettverk av servere, fiberbredbånd og basestasjoner for mobiltelefoni. 

Sikkerheten i høysetet

I kjelleren under denne fløyen på Telenor, ligger driftssentralen.
Driftssentralen ligger i kjelleren under Telenors hovedkvarter på Fornebu. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Vi blir møtt av Telenors informasjonssjef, Anders Krokan. Han tar oss med ned i kjelleren der operasjonssentralen holder til. Han virker litt usikker på om det var en god idé å la seg overtale til å arrangere dette besøket. Tiden vi bruker på å ta oss ned til operasjonssentralen bruker han på å minne oss om at det er noen restriksjoner på hva vi kan få lov til å skrive. Telenor vil gjerne også se på bildene jeg tar, for å forvisse seg om at de ikke inneholder sensitiv informasjon.

Men jeg er ikke her for å spionere. Jeg er bare nysgjerrig på hva som egentlig foregår i denne sentralen. At aktiviteten her er samfunnskritisk er det ingen grunn til å tvile på. Så viktig er virksomheten at det finnes et hemmelig operasjonssenter som Telenor kan flytte aktiviteten over til, dersom anlegget på Fornebu av en eller annen grunn må evakueres. Sist Telenor øvde på en slik forflytning ble hele staben eskortert av såvel politi som militære kjøretøyer.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (11)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen