Bli fotojournalist med Scoopshot

Bli fotojournalist med Scoopshot

Lar deg selge bilder direkte til over 50 mediehus.

Dette møter deg når du åpner appen.
Dette møter deg når du åpner appen.

"Scoopshot" er en app som lar deg selge bilder rett til media, og som kanskje betyr spikeren i kista for mange fotografer? Idéen er enkel, det er ofte vanlige folk som deg og meg som er først ute til et ulykkessted eller til å observere noe som fortjener nyhetsdekning. Knips et bilde med telefonen, sett en fornuftig pris, last opp via appen og la avisene slåss om bildet ditt - og ikke motsatt.
Med Scoopshot slipper du å oppleve det samme som ulykkesfuglen som nesten ikke fikk noen av pengene for sitt eget bilde: I 2009 måtte et av US Airways fly nødlande i Hudson-elva, og en ivrig amatørfotograf på stedet fikk tatt et bilde som ble videresolgt for 750 000 dollar. Problemet var bare at vedkommende hadde lastet det opp til Twitpic som ifølge vilkårne for tjenesten eide alle rettighetene til bildet, og var lite villig til å dele pengene... Scoopshot tar derimot kun 30% av beløpet, i likhet med for eksempel Apple hva gjelder applikasjoner.

Les også: Guide: Fotoreportasjen

Når du skal legge ut et bilde for salg kan du velge mellom å ta 90, 300, 500, 2000 eller 10000 kroner for det. Eksklusive rettigheter koster alltid ti ganger så mye som valgt pris. Deretter kan du markere hvor bildet er tatt, enten automatisk eller manuelt. Tilslutt må bildet gis en kategori og få en beskrivelse før det kan sendes inn. Hvordan dette ser ut på iPhone, kan du se nedenfor:

Mulighetene stopper ikke her: Du kan også utføre forskjellige oppgaver som andre har bedt om. Oppdragsgiveren kan så velge blant de innsendte og de(n) utvalgte får så betalt. Om du er innom fotonettstedet Fstoppers har du kanskje fått med deg at finske Arto Mäkelä tjente over 19000 dollar med appen ved å ta bilder av forskjellige bedrifter. I øyeblikket er det hele 50 medieselskap som står som partnere med Scoopshot, deriblant noen av verdens største aviser.

Les også: Jeg, en pressefotograf?

Etter at tjenesten startet i 2010 har de nå over 110 000 brukere i 165 forskjellige land, verden over. Utbetalingene til fotografer er hittil 300 000 dollar. Vi har spurt hjernene bak Scoopshot om hvordan situasjonen er i Norge, men avventer foreløpig svar. Når (hvis) det kommer vil det oppdateres her.

Oppdatering:
Scoopshot er i samtaler med flere norske mediehus, og ifølge salgsdirektør Jesper Løngaa har vi mye spennende i vente. Alle interesserte, fra lokalaviser til mediehus kan gjerne ta kontakt via epost.

Er du interessert i appen, er den å finne her.

Hva tenker så dere, kan dette bli spikeren i kista for situasjonsbilder fra hendelser tatt av media-utsendt fotograf?

Les også: Er Instagram ødeleggende for fotografiet?

Kilde: Petapixel.com

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen