Guide

Blekkskrivere: Programvare og drivere

Innledning

I denne guiden finner du en oversikt over de programvarepakkene som leveres med blekkskrivere. Merk at vi kun inkluderer de produsentene vi har hatt testprodukter fra. I noen tilfeller er ikke alle programmene inkludert. Et eksempel på dette er en skriver som ikke har funksjonalitet for å skrive ut på CD/DVD: Her vil naturlig nok ikke program for utskrift på CD/DVD være inkludert i programvarepakken.

Generelt om programvare, drivere og valg av skriver

Produsentene hevder man får det beste resultatet ved å bruke skriverprodusentens programvare sammen med skriverprodusentens skriver/drivere. Grunnen til dette er i følge skriverprodusentene at programvaren og driverne er tett integrert, noe som gir fordeler i form av bedre kvalitet og styring av utskrift.

Ta en titt på denne siden og se om dette stemmer i praksis.

Dersom man ikke er fortrolig med andre redigeringsprogrammer (for eksempel Adobe Photoshop, som gir full styring med redigering) er det derfor anbefalt å benytte den medfølgende programvaren, og da også programvare og skriver fra samme skriverprodusent.

 

Canon

Canon leverer en programpakke som generelt består av følgende programmer: Easy-PhotoPrint, CD-Labelprint, Easy-WebPrint og PhotoRecord. Merk at denne kan variere noe ettersom hvilke funsjoner skriverne tilbyr.

Man kan få automatisk tilgang til de fleste programmene gjennom Easy-PrintToolBox, som settes opp til å starte hver gang Windows starter opp (se bilde under). Via dette programmet kan man også få en kjapp gjennomgang av de ulike programmenes funksjoner.

Easy-PrintToolBox. Klikk for større bilde

Easy-PhotoPrint er laget for å gjøre utskrift av bilder så lett som mulig. Her kan man hente inn bilder, redigere og sende til utskrift. Programmet gir også mulighet for fjerning av røde øyne og oppskarping av bilder.

I følge Canon arbeider dette programmet som en integrert del av driverne. Kvaliteten man kan få på bilder skrevet ut med dette programmet skal derfor være meget bra.

CD-LabelPrint er, som navnet tilsier, et program for utskrift på CD- og DVD-plater. Her kan man legge på ulike bakgrunner, bilder og tekst. Redigeringsmulighetene er nokså gode, og burde gjøre jobben.

Easy-WebPrint installeres som en del av programvarepakken, og gir automatisk tilgang til en ekstra knapperad i nettleser (Internet Explorer). Denne gir mulighet for blant annet forhåndsvisning og hurtigutskrift av nettsider.

PhotoRecord kan brukes til å lage fotoalbum, med en mengde ulike stiler og skrifttyper til disposisjon og oppsett av albumsider. Kombinert med Canons papir for tosidig utskrift, kan man lage fiks ferdige album på en-to-tre.

En spesifikk mangel i Canons programvare er knyttet til utskrift av bilder i sort/hvitt i Easy-PhotoPrint: Det er rett og slett ikke mulig å velge sort/hvitt utskrift, noe som resulterer i at det brukes farget blekk under utskrift. Vi har vært i kontakt med Canon Norge, men de kunne ikke love at dette ble rettet opp i en senere versjon.

Et område Canon også kan forbedre seg på er oppdatering av drivere og programvare. Her tilbyr ikke Canon automatisk nedlasting og installasjon av oppdateringer. Det er merkelig at Canon ikke tilbyr dette, da de selv hevder man kan oppnå bedre kvalitet, høyere hastighet og lavere driftskostnader ved å oppdatere skriverdriverne.

 

Epson

PhotoStarter. Klikk for større bilde

Epsons programvarepakke består av PhotoStarter, PhotoQuicker, Print CD og Print Image Framer Tool.

I Photostarter kan en selv sette opp hurtigknapper for oppstart av programmer. En hurtigknapp til PhotoQuicker ligger her som standard ved installasjon av programvare. I vårt tilfelle har vi satt opp egendefinerte lenker til Adobe Photoshop og ACDsee (se bilde til høyre).

PhotoQuicker er Epsons program for innhenting av bilder til utskrift. Det finnes muligheter for redigering av bilder, inklusiv en funksjon for fjerning av røde øyne.

Print CD brukes ved utskrift på skrivbare CD/DVDer, og gir mange valgmuligheter for enkelt å kunne foreta utskrift av denne typen.

Print Image Framer Tool er et program for å lage rammer rundt bilder, og det finnes mange ulike forvalgte oppsett. Disse kan deretter sendes direkte til skriver, minnekort eller digitalkamera.

Epson tilbyr ikke automatisk oppdatering av drivere. Det hadde vært fint å ha en slik funksjon, da man hadde sluppet å laste ned og installere disse manuelt (noe man kanskje også lett glemmer).

HP

HPs programvarepakke består av HP Dirigent, HP Image Zone, HP Diagnostic Assistant, HP Print Screen og HP -programvareoppdatering.

HP Dirigent har hurtigknapper til HP Image Zone, "Overfør bilder"-funksjon, "HP Shopping" (der de selger HP-rekvisita) samt til hjelpesystemet for HP-skrivere.

Klikk for større bilde

HP Image Zone er HPs program for innhenting, redigering og utskrift av bilder. Det har en mengde funksjoner, som utskrift av kalender, album og HP Instant Share ("problemfri deling av fotoer...").

HP Diagnostic Assistant er som navnet tilsier et program for å løse problemer knyttet til HP-skrivere. Ved feil legges automatisk en hendelse inn her, og programmet søker på internett etter løsning på gjeldende problem.

HP Print Screen legger seg som et ikon i oppgavelinjen, og kan brukes til lagring eller utskrifter av skjermbilder.

HP Programvareoppdatering er HPs automatiske system for nedlasting og oppdatering av skriverdrivere og -programvare. Dette er en meget nyttig funksjon, da man hele tiden får tilgang til seneste skriverprogramvare og -drivere. Ved installasjon av skriveren aktiveres denne automatisk, og vil se etter nye oppdateringer med jevne mellomrom.

 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen