Blaster er fortsatt aktiv

Blaster-ormen som herjet Windows-PCer for to år siden er slett ikke borte. Også Sasser-ormer som ble oppdaget i fjor er i aller høyeste grad fortsatt aktiv. Dette er konklusjonen fra en statistikk som Microsoft har laget etter bruk av verktøyet som fjerner ondsinnede programmer: "Verktøy for fjerning av skadelig programvare". Denne statistikken viser at programmet fjerner mellom 500 og 800 Blaster-ormer fra Windows-baserte PCer hver eneste dag.

Den viktigste grunnen til dette er at brukere ikke oppdaterer Windows. De aller fleste PCene som var smittet har Windows XP uten oppdateringspakken SP1 eller SP2. Det er spesielt SP2 som gir god beskyttelse mot Blaster. Tallene viser at på PCer med Windows XP SP2 er Blaster nesten fraværende.

Den viktigste endringen i SP2 i forhold til Windows XP SP1 er at brannmuren er slått på som standard. En annen viktig faktor er at automatiske oppdateringer av Windows er slått på.

Mesteparten av Blaster-ormer som blir funnet og fjernet er trolig fra PCer hvor Windows er blitt installert på nytt. Dermed er oppdateringen fjernet som skulle gi beskyttelse mot Blaster og andre lignende ormer.

PCer som er fortsatt infisert med Blaster tilhører trolig hjemmebrukere med oppringt forbindelse til Internett og som ikke tenker på sikkerhetsoppdateringer i det hele tatt.

Kilder: eweek.com

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen