Blade Runner - Directors Cut

Året er 2019, og mennesket er i ferd med å kolonisere omkringliggende planeter. Til å utføre dette farlige arbeidet har man utviklet såkalte "replicants", superavanserte biomekaniske kreasjoner av særs menneskelig karakter som benyttes som slavearbeidere på koloniene. En gruppe av disse menneskeklonene under ledelse av Roy Batty (Rutger Hauer) har begått et blodig mytteri på en av koloniene og vendt tilbake til Jorden for å oppspore mannen som skapte dem i den hensikt å få utvidet sin noe begrensede levetid på fire år. Det finnes imidlertid egne politienheter til å ta seg av trassige menneskekloner, såkalte "Blade Runner"-enheter. Rick Deckard (Harrison Ford), et pensjonert medlem av en slik enhet, får den utakknemlige jobben med å eliminere mytteristene.

Se større versjon og flere bilder
Harrison Ford spiller helten i "Blade Runner".

Engasjerende science fiction

Ridley Scott ruller her ut en usedvanlig intelligent beretning med både detaljert karakteroppbygging og innholdsmessig substans. Kunstig intelligens og tilhørende etiske problemstillinger er riktignok blitt et gjennomgangstema i science fiction, men "Blade Runner" var utvilsomt en av de tidligste filmene som behandlet emnet med denne grad av følelsesmessig dybdefokus.

I det som sikkert er ment som en slags advarsel mot menneskets egen genialitet, konfronteres Rick Deckard med humanoider som deler alle vesentlige menneskelige følelser og egenskaper, inkludert bevisstheten om sin egen dødelighet. Det er dermed ikke til å unngå at man utvikler en viss sympati med antagonisten og skurkefiguren Roy Batty, hvis sterke dødsfrykt og iver etter å treffe sin skaper kun er en refleksjon av menneskets egne eksistensielle paradokser.

Komplisert

Dermed kompliseres det ellers skarpe skillet mellom protagonist og antagonist, noe som kommer klart til uttrykk i Deckards samvittighetsmessige kvaler han opplever i forbindelse med likvideringen av mytteristene. Enklere blir det ikke når han innleder en romanse med Rachael (Sean Young), en kvinnelig humanoide med stor kapasitet for kjærlige følelser som ikke engang er klar over at hun ikke er menneskelig. Det hele kulminerer i moralfilosofisk dypsindighet med religiøse undertoner, frembragt med overbevisende skuespill og intelligent dialog.

Blade Runner - Director's Cut

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen