TEST: Blackberry Curve 8900 Javelin
Test

Blackberry Curve 8900 Javelin

En mindre og mer moderne Blackberry-telefon
En mindre og mer moderne Blackberry-telefon

Teknologi og funksjoner

Mobilnett: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Internetthastighet: Edge / GPRS / WLAN
Trådløs overføring : Bluetooth 2.0 (A2DP)
Henting av e-post: IMAP, POP3, Push
Oppgitt hviletid:
356 timer
Oppgitt taletidtid: 5,5 timer
Internminne: 256 MB
Adressebok: Ubegrenset
E-postleser: Avansert
Nettleser: Blackberrys egen og Opera Mini
A-GPS: Ja
Funksjoner: Kalkulator, dokumentleser, kalender, musikkspiller, notatblokk, diktafon, passordlagring, gjøremål. feilsøking, kart og søk.

Kort sagt:
dsad
 – Tilrettelagt for surfing
 – "Alt" av nyttefunksjoner
 – Det meste av teknologi

dsad
 – Mangler 3G
 – Dårlig batterilevetid
Vekkerklokkemodus
Vekkerklokkemodus

Curve 8900 er ikke like spekket med teknologi som vi er vant til at andre telefoner i denne prisklassen er, men det er ikke mye den mangler.

God lyd

Lyden i Curve er for øvrig upåklagelig. Vi har opplevd samtalekvaliteten som god og har ikke hatt noen problemer med å snakke med folk verken når det gjelder lydnivå eller stemmeklarhet. Telefonens innebygde høyttalerfunksjon fungerer veldig bra. Du kan trygt legge fra deg telefonen og snakke med frie hender samtidig som begge parter hører hverandre godt.

Svakt batteri

Når det gjelder taletid er ikke Curve 8900 det beste alternativet i mobilmarkedet. Telefonen er på nett hele tiden, klar for å motta e-post når denne sendes fra serveren - push mail trekker en god del strøm. Telefonen har en oppgitt taletid på fem og en halv time og en hviletid på 15 dager. Dette er omtrent gjennomsnittlig i forhold til dagens smarttelefoner. Den er opplevde batterilevetiden under testperioden var på ca. en og en halv til to dager før vi måtte finne frem laderen. Batterilevetiden er litt i knappeste laget men er på høyde med andre telefoner med lignende e-postsystem.

Telefonen har en Micro-USB-utgang og medfølgende USB-kabel for lading og datatilkobling. Det skal være mulig å lade telefonen via en hvilken som helst datamaskin. På maskiner med eldre operativsystemer kan det hende det krever installering av drivere for å få lade og synkronisere Blackberry-telefoner. Curve 8900 lar deg også lade og synkronisere via Mac ved hjelp av et program som heter Pocketmac, dette må lastes ned fra nettet.

Telefonen har et internminne på 256 MB og den har støtte for Micro-SD minnekort. 256 MB er nesten tilstrekkelig dersom du skal bruke telefonen mest i jobbsammenheng og ikke så mye til fornøyelse. Du vil gjerne aller helst bruke telefonen til litt forskjellig. Bilder og musikk tar opp såpass mye plass at et minnekort kommer godt med.

Vi setter stor pris på telefoner som har utgang for 3,5 mm minijack. Det har Curve 8900. Dette betyr at du kan plugge i et hvilket som helst vanlig hodesett uten at du trenger en overgang.

Egen tilkoblingsmeny
Egen tilkoblingsmeny

Teknosky

Vi er godt vante med smarttelefoner med mulighet for lynraskt internettsurfing over 3G og super-3G. Det er synd å si at Curve 8900 ikke stiller med noen av disse teknologiene. Vi har sett at RIM ikke alltid har vært like opptatt av utstyre telefonene sine med teknologi, men denne telefonen er såpass moderne at 3G nesten burde være en selvfølge. Curve har bare støtte for EDGE, så du vil ikke oppnå spesielt høye internetthastigheter.

Med GPS får du veidireksjoner
Med GPS får du veidireksjoner

Telefonen er imidlertid utstyrt med Wi-Fi som gjør at du kan koble deg til internett i trådløse soner. I menyen er det et eget ikon som lar deg styre telefonens forskjellige tilkoblingsmuligheter. En god bruk av et ikon i menyen gjør tilkobling til internett og andre enheter lett tilgjengelig.

GPS er også på plass. Du kan altså også bruke telefonen som navigasjonsverktøy. Du får veianvisninger fra en posisjon til en annen, men utover dette er ikke GPS-en så mye hjelp i. Vi synes GPS-en er litt i tregeste laget, den bruker lag tid på finne satellitter og på å laste inn kartene når du zoomer. Curve 8900 er utstyrt med både Blackberry Maps og Google Maps og gir deg mulighet til å installere andre GPS-navigatorprogrammer.

Nettleseren er brukervennlig
Nettleseren er brukervennlig
Nettleseren husker hvor du har vært
Nettleseren husker hvor du har vært

Ypperlig til surfing

Når du skal surfe på nettsider merker du fort savnet av 3G eller super-3G. Det å laste inn forholdsvis store nettsider kan ta ganske lang tid, og det er ingen som liker å vente.

Nettleseren på Curve 8900 er ganske brukervennlig. Skjermformatet er likt det vi er vant med fra vanlig dataskjermer og viser nettsider på samme måte. Styrekulen gir oss også en opplevelse som er mer tilnærmet den fra bruk av en vanlig datamaskin. Blackberry-modellene av denne typen er med andre ord godt tilrettelagt for nettsurfing. Opera Mini er forhåndsinstallert på telefonen i tillegg til Blacberrys egen Blackberry browser.

Hvis du reiser en del vil du nok sette pris på at Curve 8900 har støtte for firebånds GSM. Dette betyr at du kan ta med deg og bruke telefonen i de fleste stedene i verden.

Om du vil koble telefonen til en datamaskin kan du benytte deg av Bluetooth 2.0 eller en USB-kabel. Siden Curve også har siste versjon av både Bluetooth og USB er det en smal sak å overføre filer til og fra telefonen. Bluetooth gir deg også muligheten til å bruke trådløse håndfrisett.

Stappet full av nytte

Curve 8900 er en smarttelefon med de fleste nyttefunksjonene i orden. Kalenderen, telefonboken, e-postklienten og de andre nyttefunksjonene er gjennomført gode.
I adresseboken kan du legge til en hel rekke opplysninger under hver kontakt. Dette vil si flere numre og adresser, et bilde og opplysninger som arbeidstittel og fødselsdato og annet. Det var ikke noe spesielt vi savnet av oppføringer. Fra kontaktlisten kan du få opp adressene til en kontakt i kartene på telefonen. Så hvis du har adressene til kontaktene dine lagret kan du enkelt finne frem ved hjelp av kartet.

Kalenderen er god
Kalenderen er god
Ukesvisning
Ukesvisning

Omfattende kalender

Kalenderen på Curve 8900 er ganske avansert. På samme måte som for kontaktene kan du i kalenderen føre opp alt fra tidspunkt, tidssone og påminnelse til notater og private oppføringer. Den deler opp avtaler etter dine e-postkontoer og skiller disse med farger i kalenderen. Siden telefonen bruker Blackberry-systemet kan du også invitere deltakere til møter og lignende rett fra kalenderfunksjonen. Det er også mulig å sende e-post til inviterte deltakere. I selve kalenderen er det en del innstillinger som går på visning og påminnelser. Kalenderen kan vises i dags-, ukes. måneds- og agendavisning, alle disse er oversiktlige.

Alt synkroniseres med en sentral tjener slik at du får tilgang til kalenderen din fra for eksempel datamaskinen din. Dette systemet er likt Microsofts Exchange-system, og er fullt på høyde med dette.

Egen tjeneste kreves

For å få full utnyttelse av Blackberry-systemet i arbeidssamenheng må bedriften din bruke en Blackberry Enterprise-server. Dette gir sikker synkronisering, fjernstyring og andre essensielle proffunksjoner. Er du privatbruker og vil benytte deg av internettløsningene på telefonen må du skaffe deg Blackberry Internet Solution, som er en forenklet utgave av Enterprise-systemet.

Blackberry har stort fokus på e-post width=
Blackberry har stort fokus på e-post

E-postmobil

Telefonen har ikke 3G, men til e-postbruk er Edge godt nok. Du skal håndtere rimelig store vedlegg før hastigheten blir en plage.

Telefonens e-postfunksjon er veldig praktisk. Du har mulighet til å se innkommende e-post i mapper fordelt på konti eller å se alle e-poster samlet i en felles mappe.

Meldingene organiseres i en liste og skilles på dager, omtrent på samme måte som i Outlook. Det å sette opp dine e-postkonti på telefonen er en smal sak. Du kan få tilgang til både privat- og jobb-e-post med kun noen få tastetrykk.

Siden Blackberry er et push-e-postsystem detter meldingene inn fortløpende, og et eget ikon på skrivebordet forteller deg hvor mange uleste meldinger du har liggende. Meldingene vises så enkle som mulig. For eksempel er all formatering som HTML-kode og annet kuttet vekk, men telefonen har full støtte for HTML-rendring. Dersom du mottar vedlegg som for eksempel bilder, laster Curve 8900 bare ned selve meldingen og du må gå inn på menyen for å velge å laste ned vedlegget til telefonen. Neste gang du går inn igjen på meldingen er vedleggene allerede lastet ned og ligger som miniatyrer nederst i meldingen.

Dokumentstøtte

Curve 8900 har støtte for Office-dokumenter og PDF-filer. Du kan med andre ord åpne Word- og Excel-filer og PowerPoint-presentasjoner direkte på telefonen dersom du skulle motta dem som vedlegg i en e-post. Telefonen har også støtte for ZIP-filer, filer som det også er vanlig å motta som vedlegg i e-poster.

Feilsøking hjelper deg om du sitter fast
Feilsøking hjelper deg om du sitter fast

Dekker det meste

Curve 8900 har stort sett alle nyttefunksjonene som vi finner på andre smarttelefoner. Dette inkluderer kalkulator, klokkealarm og et søk for telefonens innhold. Dette søket lar deg søke i hele telefonen eller kun innenfor et eller flere av de forskjellige nevnte nyttefunksjonene. Telefonen er også utstyrt med en egen oppgaveliste og notatblokk. I menyen finner vi også en lommebokfunksjon hvor du kan beskytte informasjon du ikke vil dele med andre med passord.

Denne telefonen har også et eget hjelpesystem som tar for seg det meste telefonen har å by på. Dette er veldig greit med tanke på hvor omfattende Blackberry-modellene er. Er det noe du ikke får til på telefonen er sannsynligheten for at telefonen selv har svaret ganske stor.

RIM BlackBerry Curve 8900

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen