TEST: BlackBerry Z10

Test BlackBerry Z10

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Endelig, endelig, endelig!

... en BlackBerry som er fantastisk å bruke.

Konklusjon

God skjerm
Meget god flyt i menyene
Ligger godt i hånden
Super organisering av meldinger og e-post
Støtter minnekort
Raskt nett via 4G (Telenor)
God på det grunnleggende
Fantastisk lydkvalitet til musikk
Ekstremt god formatstøtte
Full Office-pakke
Mange gode nyttefunksjoner

Svakt app-utvalg
Mangler tilgang på de viktigste musikktjenestene

Kanadierne i BlackBerry har slitt de siste årene. Markedsandelen har dalt de fleste steder i verden, og akkurat som Nokia har selskapet gang på gang satset på den samme utslitte hesten. Det er det offisielt slutt på. BlackBerry Z10 er nemlig en av årets største og beste overraskelser.

For det første har BlackBerry dristet seg til å levere en telefon som går bort fra deres klassiske "kalkulatordesign". BlackBerry har prøvd seg på denne designen et par ganger før, uten helt å lykkes. Denne gangen må innsatsen nærmest kalles en innertier.

Behovet for en ekstra telefon ved siden av denne, virker å være så godt som borte. Det stopper ikke der – BlackBerry Z10 er rett og slett en telefon man får lyst til å bruke. Det er helt nye takter fra den kanadiske telefonprodusenten.

Super skjerm og hendig størrelse

Fra denne skjermen kan du veksle mellom ulike kjørende apper.
Fra denne skjermen kan du veksle mellom ulike kjørende apper.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Telefonen er velbygget, og stilren. Den har en super skjerm, som ikke er like gigantisk som hos mange av konkurrentene, men heller ikke like liten som den som står i Apples iPhone. Sammenliknet med eldre telefoner er 4,2 tommer stort, men neppe for stort.

Listen over forbedringer fra tidligere BlackBerry-produkter er milelang, men den starter med den grunnleggende brukeropplevelsen i operativsystemet. Her sveiper du fra kantene på skjermen for å gå inn og ut av apper, eller komme deg rundt i systemet. Det går raskt, og det er vanedannende – i løpet av testen har undertegnede manisk forsøkt å sveipe liv i alt fra iPad-er til Android-telefoner.

Du kan nemlig låse opp BlackBerry Z10 bare ved et fingersveip helt fra bunnen av telefonen og over skjermen.

Mesterlig for meldinger

Slik ser applikasjonsmenyen i BlackBerry Z10 ut.
Slik ser applikasjonsmenyen i BlackBerry Z10 ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

BlackBerry er fortsatt mestre på å holde oversikt over meldinger. Så godt som alt som har med e-post og sosiale nettverk er samlet i BlackBerry Hub, og når varslingslampen går på, holder det med et lite sveip opp og mot høyre for å se om SMS-en som har kommet er viktig, eller om du kan fortsette å spille World of Goo.

Til å være en helt fersk plattform er app-utvalget overraskende bra. Det betyr ikke at du kan forvente å finne alt du finner på en Android- eller iOS-telefon her, men du finner likevel et solid utvalg morsomme spill, og apper for de fleste bruksområder.

Et viktig unntak er imidlertid strømmetjenester for musikk, som Spotify og Wimp. Disse glimrer foreløpig med sitt fravær, og vi vet ikke helt når, eller om, de dukker opp.

Ekstremt god lydkvalitet til musikk

BlackBerry Z10 har fantastisk lyd under musikkavspilling. Hodetelefonutgangen er på toppen av telefonen.
BlackBerry Z10 har fantastisk lyd under musikkavspilling. Hodetelefonutgangen er på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den skarpe og fargesterke skjermen egner seg utmerket til filmvisning.
Den skarpe og fargesterke skjermen egner seg utmerket til filmvisning.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Knallgod støtte for lyd- og videoformater er uansett på plass, og både lydkvalitet og kraft er noe av det beste vi har vært borti fra en mobiltelefon. Her kan du koble til ganske store hodetelefoner, uten at lyden blir for lav eller dårligere enn den blir i øreplugger.

Vi noterer oss at BlackBerry har fått på plass en rekke nyskapende tjenester i telefonen. Her kan du blant annet «skrive ut» hotellreservasjonene dine direkte til telefonen. På PC-en oppfører den seg akkurat som en hvilken som helst skriver. Du kan også dele filer trådløst over nettverket, på samme måte som to Windows-PC-er kan mellom seg. Her behøver du hverken spesiell programvare, eller å knote rundt i en nettleser for tilgang.

Sammen med skytjenesten Dropbox og oppdateringer via mobilnettet, betyr det at du ikke trenger å tenke på å koble telefonen til en PC med kabel, hvis du ikke vil.

God på det grunnleggende

BlackBerry Z10 byr naturligvis på et godt utvalg proffunksjoner, så som fullverdig Office-pakke og krypterte tjenester. Nettleseren har blitt enormt mye bedre enn den var, men har tilsynelatende litt lavere ytelse enn vi opplever på de andre plattformene. I kombinasjon med 4G-støtte er dette uansett en kjapp og smidig surfetelefon.

Grunnleggende funksjoner er har BlackBerry god kontroll på, og både ringing og SMS fungerer akkurat slik det skal. Det er verdt å merke seg at et av de beste skjermtastaturene vi har vært borti befinner seg nettopp her.

Til slutt

Vi kan bare konkludere med at håndtering av meldinger og innhold er fortsatt en av BlackBerrys store styrker. Den største forskjellen er at det nå foregår i et univers som er enkelt å bruke til alle de andre tingene vi gjør med en smarttelefon. Vi får rett og slett lyst til å bruke den. Og det har ikke skjedd oss med en BlackBerry-telefon tidligere.

Hvis du er på jakt etter alternativer til BlackBerry Z10, fins de nok først og fremst i de øvre prisklassene. Hvis det er størrelsen som appellerer mest til deg, er kanskje Apples iPhone 5 den sterkeste utfordreren, med en prislapp som er i samme nabolag.

Hvis du er på jakt etter et operativsystem som ikke er som alle andre, kan også Samsung Ativ S, med Windows Phone 8 være verdt en titt, men både den og alternativene som kjører Android vil stort sett være betydelig større enn BlackBerry Z10, hvis du skal ha en telefon med tilsvarende eller bedre spesifikasjoner.

Av Android-telefonene er det Sonys Xperia Z som gjelder i dag, med 5 tommer stor full-HD-skjerm, og rask innmat. Det er verdt å merke seg at HTCs nye flaggskip One straks er i butikkene, og at vi bare er dager unna Samsungs lansering av Galaxy S4.

Dersom du skal handle BlackBerry Z10 må du uansett smøre deg med tålmodighet i noen uker. Vi får opplyst fra forhandleren Trigcom at telefonen vil være i salg i Norden rundt månedsskiftet.


BlackBerry Z10

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen