Test

Black Snake Moan

Samuel L. Jackson og Christina Ricci er to skuespillere som vet å ta sine rollevalg. Begge har hatt et usedvanlig instinkt for umiddelbare kulthitter. Denne gangen spiller de mot hverandre i en film som lett kunne ha druknet i sitt eget gjørmebad, men som istedenfor bader seg i sadosex og skitten vold. Sånt står det respekt av.

Lenka til en varmeovn

Handlingen i ”Black Snake Moan” finner sted i en sliten falleferdig by i sørstatene der skiltene henger skeivt og det brune støvet får alt til å se skittent ut. For å takle fraværet av kjæresten Ronnie (Justin Timberlake) gjør Rae (Christina Ricci) dagene om til en eneste lang fest. Rae er en usedvanlig frisinnet jente med en kløe mellom beina som hun sliter med å få bukt på. Resultatet blir at hun hemningsløst kaster seg over enhver villig mann i byen.

En skikkelig lang svart slange det der.
En skikkelig lang svart slange det der.

På den andre kanten av byen lever den hvitskjeggete Lazarus (Samuel L. Jackson), en gudsfryktig bonde med sans for bluesmusikk og gammeltestamentlige leveregler. En dag finner Lazarus den halvt ihjelslåtte Rae langstrakt på en støvete landevei. Han tar henne med hjem og prøver så godt han kan å pleie den bleike ungjenta. Raes intense tilnærmelser blir av Lazarus tolket som en nærmest demonisk sexlyst og dermed finner han det naturlig å lenke jenta fast til radiatoren.

Til tross for en del opplagte forskjeller stifter etter hvert Lazarus og Rae et nært vennskap, men hva skjer når Ronnie kommer hjem fra militæret tidligere enn planlagt?

Spektakulært spekulativ

På samme måte som med ”Snakes on a Plane”, opparbeidet ”Black Snake Moan” seg en solid kultstatus på internett før den ble sluppet på kino. En typisk exploitationfilm-poster der Samuel L. Jackson holder en lenke rundt halsen på Christina Ricci gjorde definitivt ikke hypen noe mindre. Etter å ha sett selve filmen forstår man at det er ofte er langt mellom markedsføring og produkt. ”Black Snake Moan” er riktignok både sexy, voldelig og akkurat passe spekulativ, men ikke på langt nær så overlesset som forventet.

Christina Ricci i en av sine mindre sexy positurer.
Christina Ricci i en av sine mindre sexy positurer.

Nymfomane jenter lenket til radiatorer er både umoralsk og uforsvarlig – men definitivt også pirrende og sexy. Black Snake Moan har imidlertid en plottvri som gjør at det hele kan forsvares – her er ikke jenta lenket fast for å bli utnyttet, men for å hindre at hun utnytter seg selv. Sett ut fra filmens egen logikk går det utrolig nok mulig å forstå Lazarus når han lenker den ville jenta til radiatoren. Mannen med jernlenka fremstår faktisk som sympatisk og er filmens mest fornuftige karakter. Godt manusarbeid må ta æren for det.

Samuel L. Jackson og Christina Ricci må ta en stor del av honnøren for at ”Black Snake Moan” fungerer så godt som den gjør. Kontroversielle filmer trenger gjerne gode skuespillere å støtte seg på. De to skuespillerne har visstnok gjort både det ene og det andre for å besjele rollene sine. Mens Samuel L. Jackson øvet på klassisk gitar i over et halvt år i forveien, spiste Christina Ricci kun sukker under innspillingen for å lettere kunne spille den nedsløvede Rae. Bluesmusikken spiller for øvrig en stor rolle i filmen og er med på å forsterke filmens melankolske stemning.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

”Black Snake Moan” er en type film som vekker reaksjoner. Mange vil nok henge seg opp i de mest spekulative scenene, men ser man forbi dem vil man finne en film med en helt unik tone. Karakterdrivet, skuespillerne og musikken kombinert med råheten gjør ”Black Snake Moan” til en av de modigste og originale filmene på lenge.

Black Snake Moan   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen