Test

Black Sheep

Det handler selvfølgelig om sauer. 40 millioner for å være eksakt. Til tross for at reigssør Jonathan Kings debutfilm kombinerer to av New Zealands mest tradisjonsrike områder, nemlig sauer og splatter, klarer ikke filmen helt å leve opp til forventningene.

Bæææde sauer

Sauer kan være skumle de også.
Sauer kan være skumle de også.

På sauefarmen til Oliver Oldfield er det lillebror Henry (Nathan Meister) som er naturtalentet til å gjete sauer. Familiens sorte får Angus (Peter Feeney) er på sin side mest opptatt av å bruke saueskrotter til å skremme livskiten ut av nevnte lillebror. Da brødrenes far dør i en tragisk ulykke splittes brødrene og Henry blir nødt til å forlate hjembygda.

15 år senere vender Henry tilbake til New Zealand. Mens lillebror har gått i terapi for sine traumatiske opplevelser med de ullete skapningene har storebror Angus gått vitenskapens vei med genmanipulering av sauer. På den måten har han slått seg opp som en av de mektigste sauebondene i New Zealand. Men det skal ikke vare. Genmanipulering er som regel et feilsteg i de fleste filmer, spesielt i denne sjangeren. Da vegetarianeren Experience (Danielle Mason) og typen stjeler et testrør med gengugge og et blodtørstig mutantlam er ”the violence of the lambs” et faktum.

”Black Sheep” disker opp med mange saftige ideer. Her er det brødreduell, sauefobi og kamp mellom vitenskap og økologisk landbruk. Men dessverre er gjennomføringen halvsløv og det blir med ideene.

Mangler hovedrett

Med splatter forventer man full oppvartning. Her holder det ikke med en sprut blod i ny og ne. Dessverre ser det ut til at ”Black Sheep” har spart på godsakene, og når man vet at det nettopp er overdrivelser som gjør en god splatterfilm, så er ikke det gode nyheter. Til og med i groteske scener der man kunne ha utnyttet potensialet til det fulle har King og resten av gjengen satset på off-screen lemlestelse. Og hva er da poenget med å lage splatterfilm? Effektgutta i Weta Workshop ("Ringenes Herre", "Braindead”) har fått for lite å gjøre, og det er synd når man vet hvilken arbeidskapasitet de kan stå for.

Alt for lite av dette.
Alt for lite av dette.

Humoren fungerer heldigvis. Onde sauer er unektelig morsomt og overraskende skremmende. Med klare hentydninger til ”Bad Taste” blir det selvfølgelig også en og annen saueeksplosjon – og klarer du ikke le av det så er ikke ”Black Sheep” filmen for deg. Humoren ligger her helt klart i det fysiske. Når det gjelder skuespillerregi og dialogscener må man langt inn på filmskolenes territorier for å finne noe svakere. Livløse pinner som leverer drøvtygd dialog overlappes av flørtescener som er direkte pinlige. Nathan Meister og Danielle Mason har visstnok fått priser for skuespillertalentet sitt, og dermed settes Jonathan King og hans debut i et enda svakere lys.

Konklusjon

New Zealanderne er stolte av sin filmtradisjon, men Black Sheep lever ikke opp til forgjengerne. Med ”Braindead” i hodet og ”Bad Taste” i munnen stiger man inn i kinosalen full av forventing, bare for å komme ut igjen med en følelse av at King og Co ikke har levert de blodige varene. Allikevel er filmen absolutt morsom, og om ikke annet så vil forholdet ditt til små søte lam være forandret for alltid.

Black Sheep   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen