Blåtannbråk hos Verizon

Motorola V710 ble av Verizon markedsført som en blåtanntelefon, hvor man kan "koble seg opp mot PC og PDAer når og hvor man måtte ønske".
Men da abonnenter tok telefonen i bruk, viste det seg at oppkobling mot PC "når og hvor man måtte ønske", var en sannhet med visse modifikasjoner.

Begrenset funksjonalitet
Verizon har modifisert telefonen så blåtannfunksjonaliteten kun dekker bruk av håndfri, mens det ikke er mulighet for filoverføring. Forbrukerne må derfor i stedet benytte Verizons "Get it now"-løsning for overføring av filer til telefonen. "Get-it-now" er et tilbud fra Verizon, hvor forbrukeren kan laste ned bakgrunnsbilder, ringetoner, spill og andre applikasjoner, mot en avgift.

Verizon hevder at det ville stride mot avtalene de har med innholdsleverandørene til "Get-it-now", hvis forbrukerne skulle ha mulighet for å overføre filer kostnadsfritt til telefonen. Advokatfirmaet som er hyret inn i saken, Kirtland & Packard, hevder på sin side at Verizon Wireless har villedet kundene ved å antyde at de med blåtann kan koble seg opp mot datamaskiner med telefonen, når dette slett ikke er tilfelle.

Advokatfirmaet vil forsøke å få i stand et gruppesøksmål mot Verizon, og operatøren kan da bli nødt til å utøve en kompensasjon overfor alle som har kjøpt den aktuelle telefonen og som er med på søksmålet.

En talsperson for Motorola uttaler at det er fullt og helt opp til den enkelte operatør hvilke funksjoner de ønsker å tilby sine abonnenter. Bluetooth SIG, gruppen som etablerer standardene innenfor blåtannteknologien, går sterkere ut mot Verizon. De sier at det er uheldig når operatører lover funksjonalitet som de senere umuliggjør. - Vi tror mange kunder som kjøpte V710 på grunn av dens blåtannmuligheter, er både skuffet og forvirret.

Kostbare begrensninger
- Selv om det finnes Lamborghininer som gjør 300 km/t, kan ikke en kunde saksøke bilforhandleren for å selge en utgave med mindre motor, sier telekomanalytiker Ed Snyder. Han mener at det er ikke er ulovlig for operatører å begrense funksjonaliteten, men det fører mange ulemper med seg og kan dessuten bremse den teknologiske utviklingen. Et søksmål basert på villedende markedsføring, kan derimot føre frem.

Vi har i lang tid hatt begrenset blåtannfunksjonalitet også på mange norske mobiltelefoner, særlig håndsett fra LG og Samsung har for eksempel ikke hatt mulighet for enkel filoverføring.

Om det bevises at Verizon bedrev villedende markedsføring, vil dette i god amerikansk, rettstradisjon kunne bli svært dyrt for operatøren. Forhåpentligvis vil denne typen dårlig reklame føre til at vi i fremtiden vil få mindre og mindre av apprater hvor det er lagt inn begrensninger i funksjonaliteten for at operatørene skal tjene mer penger.