Blåtann når 2,1 Mbps

Blåtann har det siste året blitt en allemanns-teknologi og anvendes av mennesker verden over til alt fra trådløse headsett og synkronisering til dating og "bluejacking". I dag ble det presentert en oppfølger til teknologien som skal tredoble hastigheten på dagens teknologi. Den nye standarden har fått navnet EDR.

EDR, som står for Enhanced Data Rate, bygger videre på dagens Blåtann-standard, men utnytter teknologien bedre. Dette gir hastigheter opp mot 2,1 Mbps som tilsvarer tre ganger dagens hastighet. Denne er til sammenligning på 721 Kbps den dag i dag.

Raskere hastighet gjør det raskere å overføre filer mellom to enheter som benytter Blåtann. Dette vil merkes mest på overføring av større filer, som for eksempel bilder, musikk og datafiler. Man vil med andre ord ikke merke noen merkverdig forskjell i hastigheten på dating.

Teknologien vil basere den samme Blåtann 1.2 standarden som brukes i de fleste av dagens enheter, og vil derfor være bakoverkompatibel med eksisterende enheter. EDR skal imidlertid være adskillig mer strømsparende, som åpner for lenger batterilevetid i Blåtann-enheter.

Blåtann er for tiden under sterkt press ettersom rivaliserende teknologier kan bidra til sterk konkurranse i nær fremtid. En ny trådløs form for USB med høy overføringshastighet er ventet og kan sammen med WLAN gi Blåtann sterke rivaler om kort tid.

Bluetooth Special Interest Group (SIG), som står bak den nye teknologien, unnlater å nevne hvor stor rekkevidde den nye standarden har. Hvis det er tilfelle at radiusen er mindre enn dagens 10 meter, kan det bety at EDR blir uaktuelt for mange.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen