Blåtann en saga blott i 2006?

Hvis Intel får det som de vil så kan Blåtann ende sine dager innen 2006. Prosessorgiganten kjemper nemlig i disse dager hardt for den nye trådløse USB-standarden Wireless USB (WUSB). Målet er å utvikle en trådløs standard som er både raskere og mer pålitelig enn Blåtann.

Blåtann og WUSB kommer trolig til å konkurrere om å bli størst på kommunikasjon mellom enheter innenfor korte avstander. Foreløpig er det IR som leder dette segmentet, men dette ser ut til å forandre seg ettersom Blåtann i dag finnes i stadig flere mobiltelefoner og over halvparten av alle nye PDA'er. I tillegg benyttes Blåtann i flere og flere bærbare PC'er, Tablet PC'er og stasjonære PC'er.

En stor styrke for Blåtann har dessuten vært mobilitet - evnen til å komme seg på nett uten kabler ved å benytte en Blåtann-telefon som modem. Svakheten har alltid vært den lave hastigheten, samt tregt innpass i Statene. Det er kun i det siste vi har sett amerikanske produsenter tilby Blåtann-telefoner.

Fordelen ved WUSB er at man kan tilby overføringshastigheter helt opp mot 480 megabits i sekundet over en avstand på 2 meter. Sett i forhold til Blåtann sine 12 megabits i sekundet er dette en drastisk forbedring.

Men den 40 ganger høyere overføringshastigheten går altså på bekostning av vesentlig kortere rekkevidde. Her blir det opp til hver enkelt forbruker å avgjøre hva som er mest passende - høy rekkevidde kontra ekstrem hastighet.

Foreløpig er det uklart om WUSB vil komme til mobiltelefoner og PDA'er. Intel fokuserer nemlig mest på den høye overføringshastigheten fra videokamera til PC og annet utstyr. Det er nok allikevel heller et spørsmål om når WUSB vil komme til mobiltelefoner - ikke om det vil komme.

Intel planlegger å inkludere WUSB i sine produkter fra midten av 2005. Dersom man holder tidsplanen kan vi forvente et dramatisk generasjonskifte i kort-avstands trådløs kommunikasjon allerede neste høst.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen