Blåtann - stadig større trussel?

Det har den siste tiden vært snakk om flere svakheter i sikkerheten på Blåtann-telefoner, som muliggjør alt fra å få tilgang til lykkelig uvitende Sony-Ericsson-eieres telefonbok til å sende tekstmeldinger fra en passerende Siemens S55 på eierens bekostning.

Det har til nå heldigvis ikke vært så altfor mange tilfeller der folk har opplevd at uvedkommende har tatt seg inn på mobiltelefonen eller PDA'en deres og hentet informasjon og tuklet med saker de ikke har noe med. Det kan allikevel tenkes at dette er en type kriminalitet som vil øke etterhvert som flere og flere får kjennskap til mulighetene og den dårlige sikkerheten.

Mobiltelefoner er foreløpig dårlig sikret mot de såkalte Blåtann-angrepene, og mobilbrukerene må derfor bare belage seg på å vente på at produsentene skal gjøre noe med sikkerhetshullene. Innehavere av håndholdte enheter har litt bedre muligheter til å sikre seg. Det er for eksempel allerede laget en brannmur som deaktiverer Blåtann-funksjonen og IR-porten på håndholdte.

En undersøkelse viste at hele førti prosent av håndholdte enheter inneholder kredittkortnummer og annen sensitiv informasjon. Det faktum at det i tillegg finnes folk som har utstyr laget utelukkende for å tappe denne informasjonen, gjør at det å installere en brannmur på en håndholdt enhet ikke høres så unødvendig ut som det en gang gjorde.

I noen bedrifter gir man ut håndholdte enheter til sine ansatte, som videre kan koble seg opp mot bedriftens nettverk. En enhet uten brannmur er nok til at uvedkommende kan få tilgang til bedriftens nettverk via denne enheten, og installere spionprogrammer eller virus på maskiner som er koblet til nettet.

Bluefire Security er navnet på et av firmaene som har spesialisert seg på å utvikle programvare som øker sikkerheten på håndholdte enheter. Flere vil nok etterhvert dukke opp. For de som måtte være interessert i mer informasjon på området, anbefales det en nærmere titt på hjemmesidene til Bluefire.

Om utviklingen på mobilfronten tar samme retning som i dataverdenen når det kommer til hacking, virus og lignende gjenstår fremdeles å se, men det er liten tvil om at vi er i ferd med å se fremveksten av en ny type kriminalitet.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen