Blåtann-mobiler kan bli trukket

Alternativ tekst mangler

Blåtann kjenner vi fra de aller fleste nyere mobiler. Teknologien brukes til trådløs overføring av lyd til hodesett og trådløs overføring av filer mellom mobilen og PC-en eller fra mobil til mobil.

Teknologien ble opprinnelig opprettet av Ericsson Mobile Platforms, men den er også basert på en rekke andre teknologier. Fire av disse er ifølge Seattle Times patentert fra før.

Washington Research Foundation er en stiftelse som forvalter disse patentene, som egentlig tilhører Universitetet i Washington og som ble opprettet av radiodesign-studenten Ed Suominen.

Washington Research Foundation mener en rekke produsenter av blåtann-brikker krenker pantentene. Amerikanske Broadcom skal allerede ha gått med på å lisensiere teknologien, mens britiske CSR skal ha nektet.

Den 21. desember leverte Washington Research Foundation inn et søksmål på brudd av disse patentene. Søksmålet rettes mot Matsushita (som eier mobilmerket Panasonic), Samsung og Nokia, som alle er kunder av brikkeleverandøren CSR.

I søksmålet bes det ifølge Digi.no om en rettskjennelse for å sperre salget av produkter som benytter den patenterte teknologien uten lisens, samt en erstatning for tapt inntekt.

Årsaken til at søksmålet rettes mot produsentene, er ifølge WRFs advokat, Steven Lisa, at mobilprodusentene kjenner til hvilke brikker som er tatt i bruk i produkter som selges i USA. Det gjør ikke nødvendigvis brikkeprodusenten CSR.

WRF forsikrer om at enhver for for erstatning vil gå til Universitetet i Washington.

(Kilder: Digi.no, Seattle Times)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen