BitTorrent er neste mål

Musikk og Filmbransjen har i lengre tid vært ute eter ta "mannen i gata" for brudd på DMCA(Digital Millenium Copywright Act), copywright som det også kalles. Senest i forrige måned ble over 500 fildeler saksøkt for å ha delt kopibeskyttet material over fildelingsnettverk.

Fildeler på nettverkene: FastTrack, Edonkey2000/Overnet og Gnutella var de som det intil en kort tid siden gikk ut på. Mange tusen fildelere har i løpet av de siste par årene blitt saksøkt.

Det som skjedde var at folket ble skremte av å høre på nye offer for musikk og filmbransjens offensiv mot fildelere. Noen sluttet helt med fildeling, andre gikk over til nettverk som BitTorrent.

I det siste har BitTorrent hatt en stor økning av brukere og flere av dem har fått seg en ny fildelingsvenn. BitTorrent kunne lokke med gode hastigheter og verifiserte filer som etterhvert hadde blitt et stort problem på de andre nettverkene. Haugevis med falske filer og en masse med virus ville dem ikke ha og det fikk dem ikke med deres nye venn heller.

BitTorrent er en protokoll og fungerer på den måten at du henter ned metadata i form av små verifiserte filer fra nettsteder. De små filene startes opp av klienter som behandler metadata-en og begynner å laste ned den virkelige data-en.

Var du virkelig tryggere her? Dette var nokk et spørsmål de færreste spurte seg selv. Alt var jo så rosenrødt og bra så hvorfor bry seg om det.

BitTorrent ble ikke laget for spredning av tvilsomme filer på en måte som skjulte idendititeter. Målet var å lage en måte å overføre filer over nettet slik at hostene sparte linje-kapasitet. I stedet som med HTTP hvor all traffikk-last blir ført over på hosten vil trafikken med den nye måte bli fordelt mellom alle som lastet ned akkuratt den filen.

BitTorrent er OpenSource og det finnes utallige klienter. De aller aller fleste klientene viser ip-en til personene som laster ned fra den samme filen som deg og som du igjen laster ned i fra.

Dette lettergjør arbeidet for Musikk og Film industien ettersom de tidligere måtte cracket nettverket for å finne ip-adreesene, mens de å får dem servert på et sølvfat.

Flere personer i USA skal nå ha fått brev fra deres ISP om fildeling på BitTorrent med en advarsel om at det er i mot DMCA og at en rettsoppfølgelse kan skje.

Hvis offensiven fortsetter så er det nok ikke lenge før det første søksmålet mot en BitTorrent bruker kommer.

Spørsmålet mange sikkert stiller seg nå er hvor brukerene nå kommer til å flytte seg ettersom en kjær venn er på vei under?

Enda flere kommer nok med dette til å slutte med fildeling, men nok aldri til å dø. Det neste blir nok at personer sammler seg i små svært sikre nettverk hvor de deler filer sammen med personer de hvet hvem er å stoler på. En del slike klienter som dette finnes i dag og flere vil nok komme ettersom populæriteten mest sannsynlig kommer til å stige.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen