BIOS-oppgradering blir enklere

Biosbrikke
Eksempel på CMOS-brikke med BIOS.

Mange som har kjøpt ny prosessor har opplevd at BIOS-en på hovedkortet deres må oppdateres før prosessoren støttes. Av og til er dette ekstra vanskelig, f.eks. hvis den gamle prosessoren er solgt, svidd i et overklokkingsforsøk eller på andre måter ikke tilgjengelig. De som kjøper nylanserte prosessorer til et hovedkort som har vært på markedet en stund kan også oppleve dette problemet.

AMD utvikler nå en metode for å oppdatere BIOS uten at hovedkortet støtter prosessoren som sitter i. I korte trekk går det ut på at prosessoren settes til lavest mulig frekvens og lavest mulig spenning, på samme måte som Cool & Quiet senker frekvens og spenning når prosessoren har lite å jobbe med.

På den lave frekvensen kan systemet startes på normal måte slik at man får oppdatert BIOS-en. Dette vil lette overgangen til f.eks. 65 nm-prosessorer, som trolig vil kjøre på lavere spenning enn dagens prosessorer med 90 nm-teknologi.

Produsenter av hovedkort oppfordres til å gjøre sine CD-er med drivere oppstartbare og legge oppdateringsverktøyet Safeboot på CD-en. På denne måten kan man starte PC-en med CD-en og oppdatere BIOS.

Mange kvier seg for å oppdatere BIOS fordi DOS-modus virker "skummelt" og vanskelig. Med de nye oppstartbare driver-CD-ene vil man kunne starte opp og oppdatere BIOS gjennom et brukervennlig og trygt grensesnitt.

Det er foreløpig uklart om har tilgang til Internett og produsentens siste BIOS direkte gjennom dette grensesnittet.

(Kilder: HKEPC og Techspot)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen