BIOS-guide

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Å få tilgang til BIOS

Å gå inn i BIOS er ikke alltid like lett. Enkelte datamaskiner mangler ganske enkelt denne muligheten - dessverre. Dette er som oftest "ferdigmaskiner" fra produsenter som Dell, Compaq, HP osv. Og om du nå skulle ha tilgang, kan du som oftest glemme overklokking. Disse maskinene er langt ifra bygd for overklokking. Grunnen er ganske logisk - de vil ikke ha kunder som roter det hele til og sløser bort mange timers support. Man kan nemlig fort gjøre det slik at f.eks. harddisken ikke oppdages av systemet, og da kan vi jo bare glemme den oppstarten av Windows, eventuelt Linux. Men vær ikke redd for slike mulige situasjoner. Så lenge du ikke utfører endringer på ting du ikke har peiling hva er, er det jo ikke noe problem. ;)

Uansett er, som sagt, ikke slike ferdigmaskiner bygd for å overklokkes. Som den innbitte overklokkeren du tenker på å bli, regner vi med at du sitter med en selvbygd og velegnet maskin. Slike datamaskiner gir alltid brukeren tilgang til BIOS - det er nemlig et "must" for å få satt opp maskinen riktig. På den annen side skal en maskin fungere utmerket fra starten av, uten å måtte utføre noen forandringer i oppsettet.

Det er nå vi kommer til poenget. For ”å gå inn i BIOS ”, som vi nå kaller det, må du trykke en spesiell tast eller tastkombinasjon i løpet av de først sekundene under oppstart. Tasten er som oftest "Delete", "Insert" eller "F2", men det kan like gjerne være en annen. Nøyaktig hva du skal trykke bruker å stå en eller annen plass på de første skjermbildene som dukker opp. Synes du oppstarten går litt for fort unna er det bare å trykke Pause/Break-knappen på tastaturet, så stopper alt opp. En hvilken som helst annen knapp fortsetter prosessen.

Om du nå ikke skulle se noen anvisning under oppstart, må du nok sjekke manualen til hovedkortet/maskinen. Der skal du også finne ut om du i det hele tatt kan få tilgang til BIOS.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen