TEST: Apps til bilnavigasjon

Test Apps til bilnavigasjon

GPS-mobilen er din beste kartleser

For 65 kroner kan du få en suveren navigasjonsløsning.

Copilot

Pris iOS: 139 kroner
Pris Android: 442 kroner
Kart: Norden-pakke for iOS, Europa for Android
Størrelse:370 MB for iOS, Android; 59 MB for Norge, 2 GB for Europa
Sosial integrasjon Live link med venneliste og IM
Nettsøk: Abonnementstjeneste
Fotoboksvarsling: Abonnementstjeneste


dsad
+ Enkel å følge
+ Tydelige menyer
+ Elegant visning i tunneler
+ Lav pris for iOS

dsad
- Vanskelig å sette opp
- Dyr på Android
- Fotoboksvarsling og Live-tjenester koster ekstra
- Vanskelig å se om den er aktiv i tunneler

Last ned på iOS

Last ned på Android

Copilot

Copilot har relativt lettfattelige menyer, men det er ikke enkelt å sette opp første gang. Her er det spesielt de sosiale tjenestene som er vanskelig å få grep på. Du skal nemlig kunne koble deg til venner med Copilot.

Her får du opp vennene du har koblet til på et kart, og du kan velge å kjøre til venner - men Copilot har ingen modus for å følge etter en venn gjennom trafikken, selv om ordlyden i enkelte av menyene gir inntrykk av at dette skal gå an. Det er riktignok heller ingen av de andre appene i testen som har en slik funksjon.

God varsling

I Copilot velger du destinasjon med enten stedsnavn eller postnummer. Under navigasjon varsles du flere ganger før du skal svinge. Vi liker at det er mulig å tilpasse dette. Du kan få inntil fire varslinger før en sving. Disse porsjoneres ut avhengig av avstand frem mot svingen. Du kan også sette en egendefinert varsling.

Copilot er særdeles rask til å regne om kjøreruter. I de fleste tilfeller har den regnet om kjøreruten allerede før du er klar over at du har kjørt feil. Som regel maser den heller ikke konstant, slik enkelte andre løsninger gjør. Her er det lite mas om å "Ta en u-sving".

Applikasjonen har som de fleste andre i testen automatisk veksling mellom dagmodus og nattmodus.

Copilot har en funksjon for fotoboksvarsling, men av en eller annen grunn fikk vi ikke aktivert denne tjenesten under testen.

Fungerer ikke i tunnel

I tunneler stopper Copilot opp. Den simulerer ikke, og det er litt vanskelig å se at den ikke gjør det - du får ingen indikasjoner i form av hverken farge eller lyd på at kartvisningen faktisk har stoppet helt opp. Med mindre du tar øynene av veien lenge for å følge med på telefonen, er det rett og slett vanskelig å se at den ikke gjør noe som helst.

Copilot er på sett og vis en litt blandet opplevelse. For iPhone kan du kjøpe en betraktelig billigere pakke enn du kan på Android. Installasjonen er til dels svært knotete på Android. Foruten de sosiale aspektene er installasjonen enklere på iPhone.

Vår opplevelse med denne appen er derfor relativt delt. Femmeren trilles fordi at når det fungerer byr Copilot på en av de beste opplevelsene i testen. På iPhone er den også svært rimelig å kjøpe.

Navigon

Pris iOS: 489 kroner
Pris Android: 316 kroner (nedsatt fra 470)
Kart: Norden
Størrelse: 677 MB for iOS
Sosial integrasjon
Nettsøk: Ja
Fotoboksvarsling: Ja


dsad
+ Bra søkefunksjon
+ God visning i tunnel

dsad
- Håpløs installasjonsprosess
- Dårlig kartvisning
- Vanskelig stemmeguiding
- Dyr

Last ned på iOS

Last ned på Android

Navigon

Navigons app spør deg om alt mulig under første gangs oppstart. Etter å ha trykket ok på flere knapper, kommer vi til slutt ned til det første varselet vi fikk. Dette tar tid, og oppleves som masete. Navigon er også en stor applikasjon å laste ned, og dermed får vi et litt ublidt og tidkrevende første møte med denne appen.

Under søk etter adresser bedres imidlertid inntrykket. Her finner vi det meste, og autofullføringen fungerer bra. Etter å ha valgt destinasjon får du valget mellom tre ulike ruter til stedet, men presentasjonen her er ikke den aller beste. Det er litt vanskelig å se forskjellen på disse rutene - det er relativt mye informasjon som skal vises i skjermen, og vi ser i hovedsak én av rutene markert med en tykk strek.

Dårlig kartvisning

Kartvisningen synes vi ikke er den beste i Navigons app. Vi synes rett og slett denne er litt vanskelig å følge, spesielt fordi automatisk zoom fungerer ganske dårlig. Du kan zoome manuelt, men dette er selvsagt ikke noe man bør drive med mens man kjører.

Også stemmenavigasjonen her er vanskelig å følge. Appen snakker stadig om trafikale utfordringer som er betydelig lenger frem enn den vi er i. På vei inn i en rundkjøring får vi titt og ofte instruksjonene for den neste rundkjøringen. Hadde vi fulgt disse instruksjonene hadde vi kjørt lange omveier mot målet - om vi i det hele tatt kom frem.

Stemmenavigasjonen snakker også ofte i munnen på seg selv.

God tunnelvisning

Navigon-appen simulerer visning i tunnel. Det betyr at selv om den mister GPS-dekning antar den at du fortsetter å kjøre med samme hastighet som utenfor tunnelen. Her får vi se en illustrasjon av en tunnel og nedtelling av kilometer frem til vi er ute av tunnelen. Det gjør at du kan forvente guiding også om du skal kjøre av inni en tunnel.

I iPhone-utgave har Navigon-appen visning av trafikknivå for ruten man skal kjøre, og den har også en funksjon basert på utvidet virkelighet, der du kan sikte med mobilkameraet rundt deg og få opp informasjon om det du ser på.

Til tross for noen fiffige enkeltfunksjoner, og en av de beste visningene ved kjøring i tunnel svikter Navigon på det viktigste - nemlig selve navigasjonen. Som en av testens dyreste apper holder ikke dette mål.

Sygic

Pris iOS: 209 kroner
Pris Android: 237 kroner
Kart: Norden
Størrelse: For iOS tar hele Norden 726 MB, på Android kan du laste ned Norgeskart på ca. 80 MB, selve appen tar 20 MB
Sosiale funksjoner: -
Nettsøk: Ja
Fotoboksvarsling: Ja


dsad
+ Lett å sette opp
+ God søkefunksjon
+ Mye info i navigasjonsvisning
+ Simulerer kjøring i tunnel
+ Gode kart

dsad
- Forvirrende stemmeguiding
- Stopper opp når du kjører feil
- Burde være enklere å varsle om omkjøring

Last ned på iOS

Last ned på Android

Sygic

Sygic Aura er lett å sette opp. Her finner du enkelt adressene du søker etter, og applikasjonen hjelper deg med å autofullføre adresser på en god måte.

I Sygic Aura velger du land, by eller sted og adresse. Dette gjøres som kategorivalg som blir stående mellom hver gang, til du eventuelt bytter land eller sted. Dermed vil du som ikke reiser land og strand rundt, stort sett ha riktig område innlagt i GPS-appen allerede før du skal søke.

God oversikt

Skjermen har en god oversikt over ulik informasjon. Her får du hastighet, tid til ankomst og avstand til målet. Den viser også neste manøver før taleassistansen sier fra om hva du skal gjøre.

Det vi ikke liker med Sygic Aura er at hjelpestemmen av og til ikke er helt enig med seg selv. Akkurat som i den billige iPhone-appen Roadee opplever vi fra tid til annen at Sygic Aura forsøker å si flere ting samtidig.

Henger av og til

Appen har også en tendens til å henge dersom du kjører feil. Når den først har oppfattet hvor du er, er den imidlertid rask til å beregne ny rute.

Sygic lar deg utveksle beskjeder med venner, og du kan også varsle om hendelser langs veien gjennom appens sosiale funksjoner. Du trenger likevel ikke å være koblet til noen venneliste for å få informasjon om vær og veiforhold - dette gir Sygic deg også uten at du har koblet til de sosiale tjenestene.

Gode kart

Det er vanskelig å varsle om at en vei er blokkert for å få ny rute. Fotoboksvarsling og kjøresimulering i tunnel fungerer utmerket.

Her får du også et kart som viser konturer av landskapet rundt. Dermed er det synlig på skjermen om du er på vei mot en høyde, eller ned i en dal.

Waze

Pris: Gratis
Kart: Verden, gratis
Størrelse:
Sosial integrasjon: Ja
Nettsøk: Ja
Fotoboksvarsling: ?


dsad
+ Tøffe sosiale funksjoner
+ Elegant søkeløsning
+ Lett å redigere dine "egne" veier

dsad
- Mangelfulle søketreff
- Ikke den beste kartvisningen
- Kart over 3G kan bli kostbart på telefonregningen

Last ned på Android

Waze

Med Waze måtte vi opprette brukernavn først, og det er ingen enkel måte å innhente et tapt passord underveis. Dette gjorde at vi under testen måtte opprette flere brukere. Forøvrig er applikasjonen enkel å installere.

Du kan taste hva som helst inn i søkefeltet. Her behøver du ikke nødvendigvis å begynne med by eller postnummer. Det er ikke alle adresser som fins i denne applikasjonen, men du kan eventuelt legge til adressen du ønsker, dersom du pendler fast.

Ingen norsk tale

Her finner vi ikke norsk tale, men du geleides i stedet på svensk eller engelsk.

Navigasjonsvisningen er oversiktlig og grei, men Waze zoomer ikke like mye inn som de fleste andre løsningene i testen.

Fotoboksene i Waze vises på kartet, men da vi testet den fikk vi den ikke til å gi lyd fra seg i forkant. I tunneler får vi kun opp et sikte over kartet, og ellers står alt i ro. Med andre ord kan du ikke forvente å få kjøreinstrukser underveis i tunnel.

Morsomme sosiale funksjoner

Waze kan fortelle deg hvor andre brukere kjører, og hvilken hastighet de holder. Her er det også gøy at man kan legge igjen notater som andre kan finne dersom de kjører forbi samme sted som du har vært. Waze har også et poengsystem som belønner deg, jo lenger du har kjørt med appen aktivert.

Google-søk er integrert i Waze, og her fins også automatisk veksling til nattmodus.

Henter kart fra internett

Waze henter kart underveis via 3G. Det gjør at det går veldig raskt å laste ned og installere appen. Det er derimot et problem dersom du skal utenlands. Du kan risikere å få en kostbar telefonregning om du bruker Waze utenfor Norge, og spesielt om du drister deg utenfor Europa

Mangelfulle kart

Av utvikleren beskrives Waze som en "Social commuting app", altså en sosial pendlerapplikasjon. Denne testen er imidlertid først og fremst ute etter navigeringshjelp som kan ta deg til steder du ikke har vært før.

Waze kan ikke alltid hjelpe deg med det, fordi mange destinasjoner mangler i kartene. Her kan du lage din egen rute og din egen vei i kartet, men det hjelper deg ikke stort den ene gangen du skal til et sted du ikke har vært før.

Waze passer altså ikke perfekt inn i denne testen. Skal du navigere et sted du aldri har vært før bør du styre unna Waze, men til kjøring i nærmiljøet og til og fra steder du kjører ofte kan Waze være verdt et forsøk.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen