Billigere å ringe mobilen

Billigere å ringe mobilen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Ifølge en melding fra PT onsdag, har tilsynet i sin analyse funnet at Telenor, NetCom, Teletopia, Tele2 og TDC Song har sterk markedsstilling. For å hindre at disse aktørene misbruker sin markedsmakt de neste tre-fire årene, vil PT pålegge selskapene en rekke særskilte forpliktelser.

Og det betyr lavere ringepriser for deg.

Lavere priser
– Den varslede prisreguleringen vil legge grunnlag for lavere sluttbrukerpriser, særlig for samtaler fra fastnett, sier Willy Jensen, direktør i PT.

– I tillegg kan den bidra til å gjøre det lettere for nye mobiloperatører å etablere seg i markedet, ved at deres eksterne varekost blir betydelig redusert, sier Jensen.

Sikrer konkurranse
Jensen mener det foreslåtte nivået også vil hindre overføring av markedsmakt fra de delene av mobilmarkedet der tilbyderne har monopol. På denne måten sikres både den kortsiktige og langsiktige konkurransen i mobilsektoren.

I motsetning til tidligere vil også Tele2 bli pålagt å senke prisene ned mot et effektivt nivå. PT forutsetter i varselet at dette bare kan skje så lenge Telenor forut for prisreduksjonen godtgjør at Tele2 som tilbyder i Telenors nett ikke settes i en prisklemme, heter det i meldingen.

Lik pris for Telenor og NetCom
PT har nå utviklet en ny og mer framtidsrettet modell for kostnadsberegning for terminering av tale i mobilnett. Denne er blant annet basert på kostnadsdata fra Telenor og NetCom.

Ifølge meldingen fra PT viser resultatet av modellen at det ikke er signifikante kostnadsforskjeller mellom selskapene, og at prisene derfor på sikt bør ligge på samme nivå – 45 øre – for begge tilbyderne.

PTs beregninger viser at dette vil innebære prisreduksjoner på ca 31 prosent for Telenor (fra 65 øre i dag) og ca 51 prosent for NetCom (fra 91 øre i dag). Tilsynet mener det er hensiktsmessig å pålegge begge selskap individuelle pristak som sikrer at prisene blir symmetriske fra 1. juli 2008, og kostnadsorienterte fra 1. juli 2010.

Regulering hindrer monopol
Slik teknologien er i dag, har mobiltilbyderne monopol på terminering av samtaler i eget mobilnett. Denne situasjonen, sammen med praksis om at det er den kunden som ringer som betaler for samtalen, gir incentiver og muligheter for monopolprising.

Regulering av termineringsmarkedene er derfor nødvendig for å sikre sluttbrukerne gode og rimelige mobiltjenester, heter det i meldingen fra PT.

Fristen for kommentarer fra berørte parter er satt til 22. januar 2007.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen