Billigere SSD-er på vei – ny teknologi satt i produksjon
(Bilde: Samsung)

Billigere SSD-er på vei – ny teknologi satt i produksjon

Samsung har videreutviklet minnet.

Samsung er en aggressiv spiller i SSD-markedet, og står bak en rekke populære SSD-er som attpåtil ikke er så galt priset. Men selv om prisene er gode, er alle SSD-er på markedet fortsatt relativt dyre saker. Det kan nå endre seg. 

I en pressemelding forteller nemlig selskapet at de nå har startet masseproduksjonen av en ny SSD-teknologi, som vil lede til lavere produksjonskostnader og i sin tur lavere priser for oss forbrukere. Teknologien det er snakk om er en TLC-variant av VNAND-minnet til selskapet.

Lavere kostnad

Den sør-koreanske elektronikkgiganten har utviklet flere spennende teknologier for SSD-markedet tidligere. De er den største produsenten av slikt lagringsminne, og kunne i fjor fortelle at de hadde startet masseproduksjonen av et 3D-minne kalt VNAND

Fordelen med VNAND er at minnet er mer pålitelig og gir høyere skrivehastigheter enn de tradisjonelle NAND-brikkene fra selskapet. At det er snakk om 3D-minne, V-en står for «vertikal», gjør det også mulig å klemme inn mye høyere kapasitet i én minnebrikke.

Selv om minnet var bygget i høyden, var det riktig nok fortsatt basert på MLC-teknologi – altså at det lagres to bit i hver minnecelle. MLC er den lagringstypen som har vært med oss helt siden SSD-ene slo igjennom på forbrukermarkedet på midten av 2000-tallet. 

Samsung har nå videreutviklet VNAND-minnet, slik at dette nå har TLC-celler. Det betyr at det kan lagres tre bit med data i hver celle, fremfor to, noe som øker kapasiteten med 50 prosent. Det gjør det langt rimeligere å masseprodusere dette minnet sammenlignet med tradisjonelt SSD-minne. Samsung hevder i pressemeldingen at produksjonseffektiviteten kan dobles.

– Med en helt ny linje av SSD-er med høy kapasitet, som har fokus på både ytelse og kostnad, tror vi at TLC VNAND vil øke tempoet på overgangen fra harddisker til SSD-er, sier Jaesoo Han, Samsungs visepresident for minnesalg og markedsføring, i pressemeldingen.

Ny produksjonsteknikk

Produksjonen av denne minnetypen foregår ved at minneceller legges lagvis på topp av hverandre, hvor så en spesiell etse-teknikk lager hull og elektriske forbindelser mellom lagene fra topp til bunn.

Samsung klarer for øyeblikket å koble sammen 24 lag med minneceller når de lager VNAND av MLC-typen, men når de nå lager TLC-minne klarer de å legge sammen hele 32 lag.

Økningen fra ett til 24 lag skal alene gi dobbelt så god skriveytelse som dagens NAND-minne. Videre er VNAND-minne mellom to og ti ganger så pålitelig som dagens løsninger, hevder Samsung. Her er det verd å huske at det er snakk om skriveytelsen inn til selve minnet, en ytelse som normalt ligger langt lavere enn den ytelsen du får ut av SSD-en din. Årsaken til at ytelsen inn mot minnebrikkene er lavere, er fordi kontrolleren i SSD-en skriver til flere minnebrikker samtidig, noe som samlet gir deg en meget høy skriveytelse selv om hver minnebrikke for seg ikke kan ta unna like mye data.

Ettersom tettheten i brikken har økt med de mange lagene, har også støyen mellom hver minnebrikke økt, noe som førte til høyere risiko for korrumperte data. Dette problemet håper Samsung å ha løst nå. I de nye VNAND-brikkene er hvert lag beskyttet med isolerende materiale for å unngå lekkasje mellom lagene.

Samsung skal masseprodusere TLC VNAND-minnebrikkene med en kapasitet på 128 Gbit, men teknologien har potensiale til å skalere opp til 1 terabit.

Har du lyst på en SSD?
Dette mener vi er de beste modellene på markedet akkurat nå »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen