Test
Supermann i HD: Joda, Blu-ray via PC-en funker det!

Billig Blu-ray via PC-en

Prisene på Blu-ray-utstyr faller stadig – både for dedikerte spillere og interne enheter for PC-bruk. For 700 kroner kan du nå plukke opp en intern Blu-ray-leser for PC-bruk. Men hvordan fungerer det i praksis?

Tekniske spesifikasjoner

Grensesnitt: SATA
Lesehastigheter: 32x (CD), 12x (DVD), 4x (BD)
Støttede CD-formater: CD Text, CD Extra, CD-DA (Audio), CD-I, CD-ROM XA, Video CD, CD-ROM
Støtte mediatyper: CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM, DVD-R, DVD-RAM, DVD+RW, DVD+R, DVD+R DL, DVD-R DL, BD-R, BD-R DL, BD-RE DL, BD-ROM
Innmatningmekanisme: Tray (skuff)
Aksesstider: 160 ms (DVD), 160 ms (CD), 250 ms (BD)
Databuffer: 1,8 MB
Støttede OS: Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7

Vi tar tatt en snartitt på et drev fra AOpen – BDR0412SA. Dette er ingen grundig test av verken lyd-, bildekvalitet eller andre egenskaper, men mer et eksperiment for å se hvor greit det lar seg gjøre å se Blu-ray-filmer via PC-en i Windows. Finnes det for eksempel noen fallgruver?

Pakkens innhold

Spilleren ble levert i bulk-versjon, det vil si en strippet utgave uten egen eske og manual, kun innpakket i plast. Det eneste som medfølger er skruer til å feste spilleren til kabinettet, samt en bundle-versjon av Cyberlink PowerDVD BD Edition.

Det er positivt å se at programvare for avspilling av Blu-ray-plater faktisk følger med – til tross for at dette er en bulk-versjon.

Kabler må du imidlertid stå for selv, og spilleren har inngang for de vanlige SATA-kablene (strøm og signal).

Testmaskin

Prosessor: Intel Core 2 Duo E4400
Minne: 2 GB DDR2-RAM
Hovedkort: Foxconn Intel P35
Skjermkort: ATI Radeon 2600 XT
OS: Windows 7 Ultimate

Spilleren montert i PC-en (nederst)
Spilleren montert i PC-en (nederst)

I bruk

Etter å ha montert spilleren og startet opp maskinen, ble enheten automatisk gjenkjent og installert av Windows. Ingen egne drivere er nødvendig.

Vi puttet inn et eksemplar av Superman Returns, og forsøkte først å spille av filmen direkte i Windows – uten å installere den medfølgende Cyberlink-programvaren. Windows Media Player ville da ha oss til å laste ned nødvendige oppdateringer. Det tok sin tid – for å si det mildt...

Etter 10 minutter med "loading..." avbrøt vi prosessen. Noe var tydeligvis ikke helt som det skulle.

Vi installerte så PowerDVD og prøvde å kjøre filmen, men fikk beskjed om at programmet måtte ha en kritisk oppgradering først. Ikke mindre enn 82 MB med oppdateringer måtte lastes ned og installeres, før vi kunne prøve å spille av filmen igjen. Da funket det helt fint – via analog (D-Sub) tilkobling vel å merke.

Heisann HDCP!
Heisann HDCP!

HDCP-trøbbel

For hvis du prøver å koble til en skjerm via DVI-grensesnittet, får du ofte trøbbel med krypteringen som finnes på Blu-ray-plater – HDCP – iallfall hvis du har en skjerm eller skjermkort som er mer enn et par år gamle. Det fikk også vi – for vår 20-tommers Dell-skjerm er av den litt eldre sorten som ikke støtter HDCP.

Det trenger ikke å være noen stor ulempe å kjøre over D-Sub/analog, men for best mulig bildekvalitet er det ønskelig å kjøre digitalt over DVI eller HDMI. Og heldgivis – det finnes et triks som lar deg gjøre det. Møt Slysoft AnyDVD HD, programmet som fjerner kopisperren på Blu-ray-plater. Vi installerte en 21-dagers prøveversjon – og vips – så lot Blu-ray-filmen vår også seg avspille uten problemer på vår eldre DVI-skjerm.

Slysoft AnyDVD HD fikset HDCP-biffen
Slysoft AnyDVD HD fikset HDCP-biffen

Vi koplet også PC-en til TV-en i stua for en bedre filmopplevelse. Selv i "bare" 720p viste Supermann seg fra en sylskap side.

Lyden tok vi ut via hovedkortets innebygde RCA-digitale utgang – inn i surround-forsterkeren. Via PowerDVD kunne vi velge hvorvidt lydstrømmen skulle sendes i 2, 4, 6 eller 8 kanaler.

Vi noterte oss ellers at AOpen-spilleren nesten er lydløs under bruk.

Vi har denne gangen ikke gått nærmere inn på bilde- og lydkvalitet, men merker oss at bildekvaliteten ble merkbart bedre enn fra DVD-materiale – det skulle også bare mangle. Lydkvaliteten er det heller ikke noe å si på – selv om vi denne gangen kun kjørte i to kanaler.

Oppsummering

AOpens rimelige Blu-ray-drev gjør jobben på en god måte. Den er svært støysvak under bruk, og har ellers ikke bydd på noen som helst problemer.

Supermann i HD via PC-en
Supermann i HD via PC-en

Det å spilla av Blu-ray-filmer via PC-en er en grei sak, men merk at Windows ikke har innebygget støtte som standard. Du trenger et dedikert avspillingsprogram, som for eksempel nevnte PowerDVD.

Du bør også være oppmerksom på HDCP-krypteringen dersom du vil kjøre ut bildet digitalt via DVI eller HDMI og har et eldre skjermkort og/eller skjerm. I så fall kan Slysoft AnyDVD HD være løsningen, som i det fleste tilfeller omgår HDCP-sperren.

Se utvalget av interne Blu-ray-lesere og -brennere i vår prisguide.

Les også vår guide hjemmekino for folk flest.

Dine tips

Har du noen gode tips til programmer eller andre ting relatert til Blu-ray og PC-bruk? Har du erfaringer med avspilling av Blu-ray-plater i Linux-miljøer? Del gjerne med oss andre i forumtråden nedenfor.

AOpen BDR0412SA   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen