Guide

Billig, men vær forsiktig

Billige produkter og salgsprodukter er ofte fristende kjøp, og spesielt de merkeløse produktene kan ofte koste en brøkdel av prisen i forhold til de store merkenavnene. Det er imidlertid lurt å trå varsomt hvis man skal benytte seg av tilbudene. Som du kan lese om i vår sak om billig teknologi ser du at man kan ende opp med og kun betale halvparten av prisen.

Du får det du betaler for
Det er imidlertid delte meninger om dette alltid er like lurt. Informasjonssjef Erik Andersen i fagtidsskriftet Elektronikkbransjen er ganske klar i sitt syn på teknologiprodukter og priser.

- Vi har ikke gjort noe konkret research på dette, så jeg kan bare kommentere på generelt grunnlag. Vår generelle erfaring er at du får det du betaler for. Det er ganske like marginer på de billige og dyrere produktene. Når man kjøper større produkter, som for eksempel en flatskjerm, er man opptatt kvalitet, og man vil selvsagt ha et produkt som kommer til å vare. Når det gjelder kabler så er det også en rekke ting som spiller inn, og her er det også stor forskjell på kvaliteten. Jeg pleier alltid å anbefale folk som spør, og ikke kjøpe det billigste. Rett og slett på grunn av kvalitet, sier Andersen til Teknofil.

Korte kabler greit
Refrenget hos de fleste hifi-eksperter vi har vært i kontakt med er at på korte kabler kan man med letthet spare en god del penger. Markedssjef Harald Haaland i Hifi-klubben satser likevel på andre former for kvalitet.

- Vi har et eget kabelmerke, Argon, som er vår billige variant, og selv om de er litt dyrere enn de aller billigste, så skyldes dette at vi har satset på fysisk kvalitet i selve kabelen. Det er rett og slett fordi vi ikke vil at noe skal gå i stykker. Det er klart at hvis du skal trekke kabler over store lengder så må man gå opp noen steg i forhold til forstyrrelse av signalet. Vår tekniske avdeling har sett mye på denne problemstillingen, og vi har vel konkludert med at på alt under fem meter, så trenger man ikke bekymre seg for selve signalet. Det skal rett og slett ikke bety noe. Dyrere kabler handler mye om lengde, fysisk kvalitet på plugger og skjerming, sier Haaland til Teknofil.

Ingen tall
Hos Forbrukerrådet har de ikke registrert nevneverdig mange klager på billige TV-er eller annen teknologi. Informasjonsrådgiver Øyvind Herseth Kaldestad i Forbrukerrådet har ikke merket noe utenom det vanlige.

- Vi har ikke noen konkrete data på denne typen teknologi, og vi har ikke lagt merke til at dette er en varegruppe som skiller seg ut. Det gjelder selvsagt de samme regler som for alle andre produkter, sier Kaldestad til Teknofil.

Like rettigheter
Selv om du kjøper et råbillig produkt, så er rettighetene dine som forbruker akkurat de samme. Noen av de store produsentene tilbyr riktignok utvidet garanti på enkelte på produktgrupper, men de billige må også forholde seg til vanlige garantilover.

I utgangspunktet tilbyr de fleste produsenter ett til to års garanti, og i følge loven om reklamasjonsrett har du da rett til gratis reparasjoner. En dom i Høyesterett som har satt presedens, sier imidlertid at man på elektronikkprodukter har krav på gratis reparasjon i opp til hele fem år. Hvis produktet inneholder komponenter som ikke har like lang beregnet levetid uten vedlikehold, forplikter faktisk selger å opplyse deg som kunde om dette.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen