Bill Gates har takket for seg

(Las Vegas/Teknofil.no): Teknomessen Consumer Electronics Show er nå offisielt åpnet. Microsoft-gründer Bill Gates holdt for tiende gang og siste gang åpningstalen her i Las Vegas. Endelig var det også en underholdende affære.

For Gates’ åpningstaler er sjelden noen artig presentasjon. Det kan innimellom by på spennende nyheter, som da han presenterte Xbox og den gangen Vista ble introdusert, men morsomme er de sjelden.

Det var motsatt situasjon i år. Nyhetene glimret med sitt fravær, mens det var en presentasjon med en god dose selvironi.

Les også:

- Sniktitt på CES’ kuleste produkter
- Teknofil på plass i teknomekka
- Rariteter i Las Vegas

Kommer tilbake?

For etter å ha sett litt tilbake på sin egen historie på CES, med alle nyhetene som har blitt presentert, gikk IT-giganten inn på temaet at han skal slutte som fulltidsansatt i Microsoft fra juli i år. Selskapet hadde satt sammen en lang skrytevideo som tok for seg Bill Gates’ siste dag på jobben.

At Gates er en mektig mann er det få som tviler på. Det kom da også godt til syne i denne videoen. For Gates leter tydeligvis etter noe nytt å finne på etter å ha jobbet full tid for verdens største dataselskap siden han var 17 år. Da er det godt å ha kontakter.Han prøvespilte for hip-hop-stjernen Jay-Z, uten at han var nevneverdig imponert.U2-frontfigur Bono ble også oppringt i et desperat forsøk på å få jobb som gitarist i bandet. Gates fremhevet i så måte sin enorme erfaring i Guitar Hero.Spielberg fikk gleden av å oppleve Gates prøvespille som Wolverine i X-Men.Mens George Clooney vel følte at han ikke passet spesielt godt i rollen som Gates i en eventuell film om IT-gründeren.De fleste som prøver å bli presidentkandidater i USA har også fått en mail med spørsmål om de kunne tenkt seg Gates som vise-president.Barak Obama ble i tillegg til Hillary Clinton også ekstra profilert i videoen. Et lite stikk til de republikanske kandidatene kanskje.Gates så en smule desillusjonert ut etter siste dag på jobben, men et par solbriller skjuler det meste.

I virkeligheten er det nok lite som tyder på at Gates kommer til å gå helt arbeidsledig. Han skal tross alt jobbe fulltid med sin filantropiske organisasjon, i tillegg til å være styreformann for Microsoft.

Uten at vi skal spekulere for mye må det jo også nevnes at Gates spurte Jay-Z spesielt om hvordan det er mulig å pensjonere seg, for så å avbryte pensjonisttilværelsen. Kanskje det blir comeback om noen år.

Gamle temaer

Av spennende nyheter var det som sagt lite å trekke frem. Det var imidlertid mye om temaer som Gates har snakket om før. Det ble blant annet en del om sosiale nettverk og hvordan dagens enheter kommer til å snakke sammen.

Gates mener også vi står foran en ny digital tidsalder. Den første digitale tidsalderen startet på midten av nittitallet og har ført til utviklingen av PC-er, operativsystem, mobiltelefoner og internett. De neste ti årene tror Gates i hovedsak det kommer til å handle om tre ting, nemlig HD-opplevelser, sammenkoblede enheter og enkle brukergrensesnitt.

For det første regner han med at HD blir å finne langt flere steder enn kun på dagens flatskjermer. Spill, internett og det meste av innhold vil bli å finne i HD, uansett om det er på veggen, på kontorpulten eller i kontorpulten.

Videre er det hvordan det ikke lenger vil være nødvendig å sitte i timevis med overføring av data til nye dingser. Infoen vil ligge på nettet og alt vil være tilgjengelig overalt hele tiden.

Dette fordrer også at brukergrensesnittene vil være langt bedre enn i dag. De fleste tingene Gates og medhjelperne hans viste frem under talen tyder da også på at Microsoft endelig har skjønt hvor viktig enkle grensesnitt er.

Store tall

Det ble ikke overraskende en del skryt i åpningstalen/avslutningstalen til Gates, med mange store tall. Microsoft har blant annet 100 millioner brukere av Windows Vista allerede.

I fjor ble det også solgt 10 millioner Windows Mobile-enheter, ett tall som skal fordobles dette året. 17,7 millioner Xbox 360 er solgt og over 10 millioner mennesker er koblet til Xbox Live.

De faktiske nyhetene som ble presentert var at ABC og Disney skal levere TV-innhold til Xbox Live, mens MGM skal levere filmer. Britiske BT blir også førstemann til å ta i bruk Xbox 360 som TV-dekoder.

Zune blir endelig ”internasjonal” med lansering i Canada i løpet av våren. Microsoft har også inngått et samarbeid med NBC om å lage nettbasert TV-innhold fra alle øvelsene ved Beijing-OL via webteknologien Silverlight. Lite relevante nyheter for oss nordmenn i hvert fall.

Spennende fremtidsvisjon

Etter noen artige demonstrasjoner, av blant annet Zune Social, Ford Sync og den mobile TellMe-teknologien fikk vi også se en elegant fremtidsvisjon. Her ble Gates utstyrt med en prototyp av gjenkjenningsteknologi som skal bli å finne i fremtidens mobiltelefoner.Når kameraet pekes på steder som har relevans for brukeren vises det nyttig informasjon på skjermen. Som blant annet at den kan kjenne igjen personer i mengden.Peker kameraet på en kino er det mulig å få opp hvilke filmer som går og bestille billetter.

Litt vanskelig å forklare, men det er fullt mulig å se dette selv ved å ta en titt på opptaket fra talen.

Tok på seg gitaren

Som avslutningsnummer dro Gates og ”medhjelperen” Robbie Bach på seg gitarer og la opp til å spille en runde Guitar Hero, men i stedet for å spille selv dro de frem sine egne medhjelpere.Robbie Bach dro frem Guitar Hero-mester Kelly Law-Yone som imponerte stort.Bill Gates vant imidlertid det interne veddemålet da han dro frem gitarmester Slash.

Må si det var litt skuffende at Microsoft-sjefene ikke prøvde seg på Guitar Hero selv men det var uansett en stor opptur for de fleste da Slash kom ut. Så selv om nyhetsverdien av denne åpningstalen var skremmende laber ble underholdningsverdien stor.

Det er allikevel litt trist å se en av tidenes største IT-mennesker takke for seg.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen