Bill Gates avslører sin største tabbe noensinne

Bill Gates avslører sin største tabbe noensinne

Angrer på at de aldri klarte å bli det Android er i dag.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Microsoft-gründeren er blant verdens rikeste, men han har likevel flere ting han angrer på. Blant dem er valgene han og selskapet hans tok rundt mobiler og mobile operativsystem.

Under et intervju arrangert av investeringsselskapet Village Global omtalte han det som hans «største tabbe noensinne»: 

– Den største tabben noensinne er hva enn slags feilstyring jeg holdt på med som gjorde at Microsoft ikke ble det Android er i dag. Android er i dag plattformstandarden for ikke-Apple-mobiler, fortalte Gates, som poengterte at det var en posisjon det hadde vært naturlig for Microsoft å ta. 

Vinn eller forsvinn

Google kjøpte Android i 2005 for 50 millioner dollar. I senere tid har den tidligere Google-sjefen Eric Schmidt innrømt at motivasjonen for oppkjøpet den gang var å slå Microsofts tidlige Windows Mobile-forsøk. Siden den gang Android vokst til enorme proporsjoner, mens Microsoft mobilsatsing, Windows Phone, har forsvunnet helt. 

Gates argumenterer for at det ikke er rom for mange forskjellige OS-aktører, og at hadde de vært raskere på ballen og truffet riktig fra starten av, hadde rikdommen som følger Android vært deres: 

– Det er virkelig en «vinneren tar alt»-situasjon. Hvis du er der med bare halvparten så mange apper som konkurrenten, eller 90 prosent av dem, er du på vei mot total ødeleggelse. Det er rom til nøyaktig ett ikke-Apple-operativsystem, og hva er det verdt? 400 milliarder dollar. Det kunne ha blitt overført direkte fra selskap G til selskap M, sier han med et smil, og henviser naturligvis til Google og Microsoft. 

Han påpeker også at det er rart å se tilbake på at det som kunne virke som små feilsteg kunne skape en situasjon som dette. 

Krever regulering

Nettstedet The Verge mener Gates' uttalelser er soleklart eksempel på hvorfor enorme selskaper som Google og Facebook bør reguleres kraftigere. De henviser til den såkalte nettverkseffekten, hvor vinnende plattformer klarer å oppnå massiv skala, og dermed stenger døren for konkurrenter. 

– Det er en grunn for at teknologimarkeder har en tendens til å ende opp i monopoler eller duopoler. Som Android og iOS, eller Googlesøk, eller Facebook, eller Uber og Lyft. Nettverkseffekten gjør at det er nesten umulig å bygge en konkurrerende tjeneste fordi du klarer ikke å fylle nettverket, skriver The Verge.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen